Red eens een pad

De temperaturen stijgen en hup, de hormonen van kikkers en padden schieten de lucht in. Ze gaan op zoek naar een partner en trekken daarvoor naar de vijvers en poelen waar ze ooit zelf geboren zijn.
Onderweg komen ze van alles tegen, bij voorkeur andere verliefde kikkers. Maar hier en daar moeten ze ook een weg oversteken. En dan sneuvelt er al eens een amfibie.

Daarom organiseert Natuurpunt overzetacties op de meest cruciale plekken. En laat dat nu net een super activiteit voor kinderen zijn!


Wat gebeurt er precies?
In het Gentse wordt er op verschillende plekken over gezet. Soms wordt er een paddenscherm geplaatst langs de weg. Vrijwilligers controleren dan dagelijks de emmers en zetten de diertjes over. Maar op de meeste plekken gebeurt het overzetten nog helemaal met de hand. Daar wandelen vrijwilligers langs de straat op zoek naar kikkers, padden en de occasionele salamander. Elk diertje wordt opgepakt en naar de poel gebracht.
Natuurpunt maakt van de gelegenheid gebruik om de dieren te inventariseren: over welke soort gaat het en zijn het mannetjes of vrouwtjes? Ze worden allemaal geteld. Een beetje luguber: ook de platgereden exemplaren worden toegevoegd aan de lijst.


Speuren met de zaklamp
De padden worden vooral 's avonds actief, je moet dus in de schemering op pad. En dat is best wel een beetje spannend voor Lucy en Nina. Met hun eigen zaklampje speuren tussen het gras en de blaadjes, ook eens in de riolen kijken om te zien of er geen dier is ingesukkeld. En dan misschien een pad of kikker vinden - of niet, dat hoort er natuurlijk ook bij.
Vorig jaar was het oppakken van de diertjes nog een brug te ver voor Lucy en Nina. De padden kunnen ook best wel wild rondspringen in hun emmer, dus ze vonden het nog wat te griezelig. Maar een streepje zetten voor elk gered dier was dan weer een prima taakje. De notaboekjes voor dit jaar liggen al klaar!

En dan praktisch
- bekijk op deze pagina van Hyla waar er overzet-acties zijn in Oost-Vlaanderen. Ook de andere provincies vind je terug op deze site.
- begin er niet zomaar aan, meld je aan bij de plaatselijke coördinator. Die kan je meer informatie geven over waar & wanneer je best aan de slag kan gaan. Je vindt de gegevens van de coördinator ook op de pagina van Hyla.
- de kikkers en padden houden het meest van warme, vochtige avonden. Ze worden pas actief wanneer het 's avonds minimum 8° is. Houd het weerbericht in de gaten. Ook je plaatselijke coördinator zal je informeren wanneer de padden verwacht worden.
- doe je laarzen aan, neem je zaklamp mee, eventueel ook een emmer en pen en papier.
- je kan de padden overzetten met de blote handen, zorg er dan voor dat je geen cosmetische producten gebruikt hebt. Wel nadien best de handen wassen. Handschoenen gebruiken kan natuurlijk ook.
- wie meer wil lezen over de padden- & kikkeroverzet, kan terecht op deze pagina van Natuurpunt.
- wil je liever gewoon padden en kikkers kijken? Dan is de grote vijver in de Groene Velden een prima plek. Je kan ze van op de loopbrug goed bekijken. Lees meer over de Groene Velden in deze post.

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram