Draken in het STAM

In het STAM - niet  toevallig het lievelingsmuseum van onze kinderen - loopt een tentoonstelling over draken. Wij zijn intussen al 3 keer geweest, noem ons dus gerust ervaringsdeskundigen.
Onze Lucy zou trouwens meteen nog een keer gaan, alleen al voor de stoere draken tattoo ze elke keer krijgt aan de kassa. Een echte hit op de speelplaats, blijkbaar!
 
Nu, om de tentoonstelling echt te kunnen appreciëren zijn Lucy en Nina nog wat te klein. Wat zij het leukste vinden zijn de de grote objecten bv de papier maché draak of het krokodillenhoofd (Oooo! Die scherpe tanden!).
Iets oudere kinderen zullen hier allicht wel meer uithalen. Zo zijn er ook dieren op sterk water, en een heus drakenskelet. Voor kinderen vanaf 6 jaar is er trouwens ook het luisterverhaal Drakonia. Maar dat hebben we dus niet zelf getest.

Na de korte tentoonstelling kom je dan ineens bij een klein doorgangetje dat leidt naar een drakenkasteel. Er is een leeshoekje met drakenboeken, en een doolhof in het kasteel. Je komt er o.a. een poppenkast tegen, en op het einde ga je naar buiten langs de glijbaan tussen de tanden van de draak.
Nina blijft gewoonlijk in de leeshoek. Zij kan nogal enthousiast worden over boeken, dus dat is helemaal haar ding. Lucy gaat dan weer op ontdekking in het kasteel. De allereerste keer waren wij er helemaal alleen. Toen hebben we haar moeten evacueren want ze kon de uitgang niet vinden. Niet evident, want als volwassene kan je er niet in. Al hangend over de poppenkast hebben we haar moeten redden. Maar toen wist ze de weg en was ze gelanceerd.

Na het kasteel komt de game-room, je kan er allerlei games met draken uitproberen. En nog een beetje verder kom je bij de drakenfabriek: een knutsel-walhalla waar je zelf aan de slag kan gaan. Er ligt een tafel vol papier en allerhande materiaal. Je kan er kleuren, stempelen en tekenen, maar ook een draak knutselen.
Kinderen (of ouders) die niet meteen weten hoe eraan te beginnen: er zijn handleidingen. En er hangen voorbeelden aan de muren ter inspiratie.
Na al dat drakengeweld is het dan hoog tijd voor een chocomelkje in het STAMcafé, en een koffietje voor de mama.
Wij gaan gewoonlijk naar het STAM op zondagochtend, dan is het er vrij rustig. Want het kan wel heel erg druk worden in de draken tentoonstelling. Zo gingen we ook eens tijdens de krokusvakantie, en toen waren Lucy en Nina een beetje geïntimideerd door de drukte en de grotere kinderen, en hebben ze bv niet echt kunnen spelen in het drakenkasteel.
Naast de draken valt er nog van alles te beleven in het STAM, lees er alles over in deze blogpost.En dan praktisch:
- De draken tentoonstelling  loopt nog tot 28 mei '17.
- Opgelet: niet toegankelijk met de buggy, je kan 'm achterlaten aan de receptie. De vaste collectie kan je wel met de buggy bezoeken.
- Meer inspiratie en praktische info over het STAM vind je in deze blogpost
- Meer lezen over de draken tentoonstelling? Neem hier een kijkje.

Op zondagvoormiddag is het STAM gratis toegankelijk voor Gentenaars. Meer info over openingsuren, tarieven etc van het STAM vind je hier.

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram