Het geheime leven van spinnen en champignons

Voor kinderen en botanisch geïnteresseerden is de Tuin van Kina een ideaal uitstapje. Bij mooi weer valt er van alles te beleven in de tuin. Bij slecht weer is er het museum.

De tuin
In de eerste plaats staan er heel veel planten, natuurlijk. Wij gaan er wel eens inspiratie opdoen wanneer we onze eigen tuin onder handen willen nemen. Er is bv een grote selectie kruiden, of je kan er een kijkje gaan nemen in de serre.
Voor de kinderen zijn er verschillende paadjes doorheen de tuin, en tuinkamers waar je de natuur ook eens op een andere manier kan ontdekken: luisteren, voelen, etc. Wie gericht op ontdekking wil gaan kan één van de speurtochten volgen. Die hebben we zelf nog niet geprobeerd maar zullen we zeker nog eens testen.

Als je kind nog een beetje overtuiging nodig heeft om afscheid te nemen van zijn of haar fopspeen, ga dan zeker eens langs de tuutjesboom. Vertellen over de vele dappere kindjes van wie het tuutje in de boom hangt, heeft misschien wel een positief effect. En als je kind dan zijn of haar moed heeft samen geraapt kan je het tuutje mee in de boom laten hangen.

Het natuurmuseum
Het museum zelf geeft mij bij het binnenkomen altijd een flashback naar vroegere schooluitstapjes. Er hangt een wat nostalgische sfeer in de inkomhal - al kan dat ook aan mij liggen.
Eén van de grote attracties is de kamer met spinnen, wandelende takken en aanverwanten. Vooral de spinnen spreken tot de verbeelding van mijn dochters. Dat hebben ze al zeker niet van mij. Er staan verschillende terraria met daarin vogelspinnen, ook een paar op kinderhoogte dus ze kunnen rustig zelf rondkijken.
Nu, overdag slapen die spinnen blijkbaar, dus heel veel beweging valt daar (gelukkig) niet te zien. Er is ook allerlei didactisch materiaal, maar dat heb ik bij vorige bezoekjes links laten liggen. Hoe minder ik over die spinnen weet, hoe beter.

En dan zijn er 4 ruimtes ingericht per thema: de bijen, de plantenzaal, paddenstoelen en spinnen. Voor kleine kindjes is de zaal over de paddenstoelen de leukste. Er zijn kleine huisjes, een pratende paddenstoel (jawel), boeken, filmpjes met o.a. een paddenstoelendans, allerlei spelletjes etc.
In deze zaal alleen al kan je gerust een uurtje doorbrengen op een regenachtige dag. En het grote voordeel is dat dit echt op maat van de allerkleinsten is uitgedacht. Je hoeft dus niet de hele tijd achter je kinderen aan te rennen uit vrees dat ze ergens aanzitten of af gaan donderen.


+ Bij slecht weer genoeg te doen binnen, bij mooi weer is de tuin zeker een aanrader. Het museum en de tuin zijn echt op kindermaat.
+ Toegankelijk met de buggy, maar onze Nina, die net kan lopen, wou in het museum zelf op ontdekking gaan. De buggy hebben we toen maar in de vestiaire achtergelaten.
+ Er is een baby verversingstafel. 


- Toiletten zijn in een aangrenzend gebouwtje, je moet langs buiten gaan. Toch een minpuntje bij slecht weer
- Je kan er iets drinken, maar het is nogal basic

Op zondag is de Tuin van Kina gratis voor Gentenaars. Fopspenen afgeven voor de tuutjesboom kan op woensdag namiddag.
Parkeren in de buurt of in Parking Tolhuis.
Meer info over de Tuin van Kina vind je hier. Opgelet, op zaterdag is de Tuin van Kina niet open, daar hebben wij ons al eens aan mispakt.
Bekijk ook eens de vele mogelijkheden om op speurtocht te gaan in de tuin, er zijn al zoektochten en doe-boekjes voor kindjes vanaf 3 jaar.

Meer lezen van Hup, naar buiten!
Het nieuwe Huis van Alijn
De Wereld van Kina: het Huis
Het SMAK: 5 keer leuk voor kindjes

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram