Het SMAK: 5 keer leuk voor kinderen

Op zondagochtend gaan wij regelmatig eens een kijkje nemen in het SMAK, het museum voor hedendaagse kunst. Onze kinderen hebben weinig geduld, en het is een vrij groot museum. In één bezoekje hebben we nooit alles gezien, er valt dus altijd wel iets nieuws te ontdekken.Maar wat maakt het SMAK nu zo leuk dat het in onze museum top 3 staat?
Wij hebben 5 goede redenen:

1. Je vindt er veel verschillende kunstvormen: super grote werken of juist hele kleine, filmprojecties, foto's, objecten, installaties, tekeningen,... Dat werkt nogal eens op de nieuwsgierigheid en de fantasie van onze kinderen.
2. Sommige hedendaagse kunstwerken lijken een kalmerend effect te hebben op onze kinderen. Of misschien is het wel de sfeer van het SMAK zelf? Vooral film vinden ze boeiend. Er wordt nu bv een werk van James Welling getoond, iets met rotsen en golven, en daar hebben we Nina echt moeten wegslepen, onder luid protest.
3. Grote zalen maar ook kleinere ruimtes of doorgangen, waar je op ontdekking kan gaan.
4. Leuk café met chocomelkjes en appelsap, en stevige koffie
5. Aan de kassa krijgt iedereen een sticker, en dat is toch ook niet onbelangrijk.

De ene tentoonstelling spreekt de kinderen natuurlijk meer aan dan de andere. De grote installatie van Rinus Van de Velde bv was heel leuk. Alleen wilde Lucy alle objecten het liefst eens nader onderzoeken en vastpakken.
En ooit mocht ze er in een ondersteboven hangende auto zitten, compleet met kussens en tv-scherm (Surasi Kusolwong, klik hier voor een foto). Toen dacht ze wellicht 'Aha, het SMAK, dat is eigenlijk een speeltuin'. Het volgende kunstwerk ging ze dan ineens beklimmen. Ik kon haar net op tijd tegen houden.
Maar, je begrijpt: er kan al eens wat verwarring ontstaan.

Tot slot nog een paar tips:
Wordt je kind ongedurig? Laat hem of haar eens foto's nemen van het museum en de kunstwerken.
Voor wie na het kunstkijken nood heeft aan beweging: in het Citadelpark is een speeltuin. Ga bij het buitengaan naar links, volg het pad dat langs de gebouwen loopt, o.a. langs het Kuipke, en je komt er vanzelf. 
+ vlot toegankelijk met buggy's. De lift bevindt zich links van het café.
+ vestiaire met kasten, ook op familiemaat. Baby-verversingstafel.
+ café met beperkte ontbijt en lunchkaart
+ met iets ouder kinderen (vanaf 6 jaar) kan je een zoektocht doen in het museum, meer info vind je hier

- geen kinderstoelen in het café
- sommige kunstwerken zien er zeer 'aanraakbaar' uit. De kans is groot dat je de kinderhandjes in bedwang moet houden.

Op zondagochtend is de toegang gratis voor Gentenaars.
Parking vlak voor het museum. Wanneer deze vol staat is er meestal wel plaats in de Charles de Kerckhovelaan aan het Citadelpark.
Meer info over het SMAK vind je hier.

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram