Hoe maak je samen werken in de tuin (nog) leuker?

Wij hebben het geluk een tuin te hebben. Het is niet super groot, maar ruim genoeg om onze kinderen al eens in los te laten. Met het zalige lenteweertje van afgelopen weekend zijn wij dan ook niet op stap gegaan, maar gewoon thuis in onzen hof gebleven.

Nu, in alle eerlijkheid, dat loopt niet altijd even vlot. Ik heb zelf namelijk een kleine moestuin en een serre waar ik groenten in kweek. Deze periode van het jaar moet je daar nogal intensief in vliegen als je binnen een paar weken/maanden ook werkelijk iets wil kunnen oogsten.
Maar Lucy en Nina zijn te klein om zonder supervisie in de tuin te spelen. En eigenlijk willen ze nog het liefst van al meehelpen. Of gewoon een beetje in de aarde rommelen, bij voorkeur binnen een straal van 2-3m in mijn buurt.
Dat leidde in het verleden wel al eens tot netjes ingezaaide rijtjes spinazie die vakkundig omgewoeld werden. Of een kindje dat per ongeluk op de pas uitgekomen bonen was gaan zitten om een put te graven. Verdronken tomatenzaailingskes, vertrapte radijzen,... Ik kan zo nog eventjes doorgaan.

Daarom heb ik een aantal werkjes bedacht die ze al goed kunnen, en waarbij de mogelijke schade minimaal is:
  • Potjes vullen met aarde of potgrond. Zelfs het kleinste kindje kan het. En je handen worden er zo lekker vies van.
  • Putten graven. Heb je voorgezaaide plantjes om uit te planten? Ideaal, een 3-jarige kan perfect putjes graven en de planten er in doen. Wij laten hen een echte tuinschep gebruiken. Daar zijn geen scherpe hoeken aan, maar het is toch 'grote mensen materiaal'.
  • Zaaien, onder voorwaarde dat het niet te secuur moet gebeuren. Erwten en bonen zaaien gaat bij ons prima, zowel in potjes als in volle grond. Planten met kleine zaadjes, zoals kervel of rucola, doe ik dan weer beter zelf.
  • Water geven met de gieter. 
Vooral dat water geven werkt inspirerend. Er wordt al eens in een waterton geroerd met een stok. Of de glijbaan moet ineens nodig gepoetst worden. En er is ook nog altijd de klassieker: modder maken. 

Laat echter nooit een peuter of kleuter:
  • Onkruid wieden. Zelfs als het goed lijkt te gaan op het eerste zicht. Nadien denken ze dat ze overal plantjes mogen uittrekken.
  • Gevaarlijk materiaal gebruiken: snoeischaar, hark,... 

Tot slot nog mijn persoonlijke oplossing voor als het uit de hand dreigt te lopen: haal er wat eten en drinken bij. Een picknick op het gras met wat koekjes en een sapje kan zeer veel oplossen. Of de favoriet van mijn kinderen: een schat (koekjes dus) zoeken in de tuin. Met krijt teken je snel wat pijlen en hup, zoeken maar!


Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram