Op bezoek bij echte helden: de brandweer

Elk jaar gooit de Gentse brandweer gedurende één weekend de deuren van de kazerne in de Roggestraat open voor het publiek. Wij gingen er twee jaar geleden voor het eerst naartoe. Onze verwachtingen waren niet te hoog gespannen, we dachten aan een rondleiding of zo.
Maar jeminee, draaide dat even anders uit!

Het is namelijk niet zozeer een opendeurdag, als wel een volledige brandweer-belevenis. Er zijn een aantal demonstraties: een evacuatie waarbij iemand op een brancard van het verdiep wordt neergelaten, het blussen van een tuinhuis dat eerst met veel goesting in brand gestoken was, etc. Dat alles met live commentaar inclusief veiligheidstips in gezapig Gents.

Maar het blijft niet bij kijken en luisteren alleen: de kinderen mochten zelf aan de slag met een brandslang, onder deskundige begeleiding van de jeugdbrandweer. En je kon een ritje maken met een brandweerwagen. Doorheen de buurt. Met sirene, maar liefst. Ook bij de ouders die samen met hun kind mee reden gingen de oogjes spontaan blinken.
Er stond een hele vloot aan brandweer voertuigen die je rustig kon bekijken. En ja, wie dat wilde kon natuurlijk ook een rondleiding in de kazerne krijgen.

Verschillende springkastelen, een draaimolen, een cafetaria en snacks zorgen ervoor dat je er gerust een paar uurtjes kan doorbrengen.
Maar wat het echt helemaal af maakt is natuurlijk de charme van de brandweermannen zelf. Uitleg geven of gewoon een praatje maken, kindjes eens een helm laten passen, op de foto gaan, allemaal geen probleem voor onze Gentse brandweer. Weken later wou Lucy nog altijd brandweervrouw worden.


En dan praktisch:
- Dit jaar vindt de opendeurdag plaats op 12 en 13 mei - noteer het alvast op uw keukenkalender!
- Op zaterdag gaan de deuren open om 14u, op zondag al om 10u.
- Het is een vrij grootschalig gebeuren. Wij gingen op zondagnamiddag, en het was er druk, je moest bv wel eventjes aanschuiven voor het ritje in de brandweerwagen.
- Parkeren in de buurt is niet evident. Je komt beter met het openbaar vervoer of de fiets.
- Meer info over de opendeurdag van de Gentse brandweer vind je op deze pagina

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram