Wilde plantenbeurs in de Bourgoyen

Elk jaar is er een wilde plantenbeurs van Natuurpunt in de Bourgoyen-Ossemeersen. Voor ons is dat een vaste afspraak, wij gaan er elk jaar heen met de kindjes. Dit jaar vindt de beurs plaats op 6 mei, en dat staat alvast met stip in onze agenda.

De plantenbeurs
Voor tuinliefhebbers zoals ik is de plantenbeurs namelijk perfect. Er worden enkel inheemse planten en kruiden verkocht die gekweekt zijn zonder pesticiden. Ideaal voor wie de bijen een duwtje in de rug wil geven. En je kan er soorten kopen die je in het commerciële circuit soms niet zo makkelijk kan vinden.
De verkopers zijn gewoonlijk zelf nogal plantkundig geïnteresseerd. Er mag al eens over een plantje of standplaats gediscussieerd worden. Bij specifieke vragen wordt de flora (blijkbaar de geijkte term voor een botanisch naslagwerk) boven gehaald, om je zeker goed te kunnen adviseren.

De timing is voor ons ook perfect. Tegen mid mei hebben wij net het onkruid in onze tuin wat onder controle gekregen - beelden we ons toch in. In ieder geval, we vatten dan weer genoeg moed om nieuw aan te planten.
Wij kopen gewoonlijk toch wel één en ander aan, maar dat is ok want de prijzen liggen niet zo hoog. En de opbrengst gaat naar verdere grondaankopen door Natuurpunt, je steunt dus ineens de goede zaak.Wat is er nog te doen?
Maar wat doen die kinderen dan de hele tijd? vraag je je nu allicht af. Want die moeder, die loopt maar wat naar die planten te kijken.
Wel, die gaan mee plantjes zoeken en helpen kiezen. En wij nemen ook de loopfiets mee. Want in de Bourgoyen kunnen de kinderen super fijn fietsen, daar schreef ik al eens eerder over in deze blogpost.

Na de inkopen, of tussendoor, dat hangt er maar van af, drinken wij een aperitiefje in de zon. De kindjes gaan dan kijken naar de live muziek, of naar de info standjes. Vorig jaar was de 'soort van het jaar' het lieveheersbeestje. Tussen de plantjes waren lieveheersbeestjes verstopt, vooral Nina werd helemaal enthousiast: het 'heerbeestje' was toen net haar lievelingsdier. En als ze uitgekeken zijn, dan kunnen ze een beetje verder in de Bourgoyen op ontdekking gaan. Van op het terras kan je nog altijd min of meer je kinderen in de gaten houden terwijl ze naar het bijenhuis gaan kijken, of in de schepvijver roeren.

In de namiddag zijn er georganiseerde kinderactiviteiten: verhalen in het gras, meespeelcircus, pannenkoeken,... Het volledige programma vind je op de site van Natuurpunt.
Lucy en Nina zijn nog een beetje te klein, wij hebben dit nog niet zelf kunnen proberen. Maar vorig jaar stond er een mini-blotevoeten-pad binnen in het Natuurpunt huis. Dat heeft Lucy toen verschillende keren geprobeerd. Intussen is er een echt blotevoeten-pad, dus dat zullen we dit jaar allicht eens gaan testen. 


Vorig jaar gekocht, dit jaar in volle bloei. Tot Nina begon te plukkenEn dan praktisch:
- De beurs is dit jaar op 6 mei en start vanaf 10u. Wie specifieke planten wil kopen, gaat best in de voormiddag. Sommige soorten zijn vrij snel uitverkocht.
- Neem een eigen tas of doos mee als je van plan bent veel aan te kopen.
- Alles is buiten, de standjes van de plantenbeurs staan in het gras. Voor wie er vroeg bij is: doe aangepaste schoenen aan om natte voeten te vermijden, en neem je regenjas mee bij slecht weer.
- De plantenbeurs is toegankelijk met de buggy. In het natuurgebied is niet alles geschikt voor buggy's, meer info in deze blogpost
- Ga de Bourgoyen binnen langs de ingang in de Driepikkelstraat. Daar is ook parking  voor auto's en fietsen.
- Meer informatie en het volledige programma met de activiteiten vind je op de site van Natuurpunt

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram