Hoe wij ineens groener werden

Ik moet bekennen: wij zijn eerder van de groene soort. Ikzelf lichtgroen, mijn partner donkergroen. Gemiddeld gezien geeft dat dus een fris grasgroene kleur.
Zoiets als ons gazon, beeld ik mij in, met hier en daar wat paardenbloemen en onkruid:Enfin, om maar te zeggen: wij zijn bezig met het milieu en onze voetafdruk. Kippen om keukenafval te verwerken, composteren, recycleren, bloemenweide zaaien etc. Maar qua luiers moet ik bekennen dat wij 'klassiek' kochten. Tot Tanja eens de feiten op een rijtje zette. En ik daardoor toch een 'wake-up call' van jewelste kreeg.
Ha ja, want voor een kindje gebruik je in de eerste 2,5 jaar gemiddeld zo'n 5300 luiers. En het duurt meer dan 500 jaar voor zo'n luier biologisch helemaal afgebroken is.

Niet goed bezig dus.

Er zijn gelukkig wel alternatieven. Herbruikbare luiers bijvoorbeeld, waar je van de stad Gent trouwens subsidie voor kan krijgen. Maar als voltijds werkende ouders vinden wij die wasbare luiers toch precies een brug te ver. Gemiddeld draait de wasmachine al 4-5 keer per week. Dat is meer dan genoeg werk, want alles moet natuurlijk ook nog opgevouwen en weggelegd.
Er bestaan ook bio-luiers, maar die verkopen ze enkel in de biowinkel. Een tripje speciaal naar daar enkel om luiers op te pikken valt moeilijk in onze wekelijkse boodschappenroutine in te passen. En aangezien we daarvoor onze auto zouden nemen, zou het uiteindelijk toch niet zo heel erg eco zijn.

Bon, éénmaal wakker geschud kon ik het daar natuurlijk ook niet echt bij laten. En als ik niet tot bij de bio-luiers geraak, geraken de bio-luiers misschien tot bij mij.
Als georganiseerde, mondige vrouw stuurde ik dus een mailtje naar onze vaste supermarkt, de Colruyt. En, ongelofelijk maar waar, een week later hadden die al bio-luiers in hun rekken liggen. Ondertussen heeft onze Nina ze al grondig getest. Ze zien er iets minder kleurrijk uit dan de gewone luiers, maar voor de rest heeft ze geen klachten.
Nu hoop ik maar dat er genoeg mensen zijn die ook de bio-luiers kopen, zodat ze niet terug uit het assortiment gehaald worden. De macht ligt bij de consument, en al.
Bij deze dus een warme oproep :-)

 Wie de cijfers van Tanja wil bekijken, kan dat hier doen.
Meer info over subsidies voor herbruikbare luiers van de stad Gent vind je hier
En een Colruyt weet iedereen wel te vinden, zeker? Die van ons ligt in Wondelgem.

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram

Reacties