Rondneuzen in andermans hof

Ik word niet zo snel lid van clubs of verenigingen, maar Velt* draag ik al jaren een warm hart toe. Als amateur-moestuinier is hun Handboek Ecologisch Tuinieren mijn vaste bron van info bij problemen of vragen bij de groentenkweek. Nadat ik eerst mijn moestuinierende vader geconsulteerd heb, uiteraard.

Maar Velt doet veel meer dan boeken uitgeven alleen. Eén van de leukste activiteiten is toch wel de open-tuindagen, dit jaar op 3 en 4 juni. Je kan dan zo'n 200 ecologische tuinen gratis bezoeken.
Zo doe ik dan inspiratie op voor eigen tuin. Of wissel ik eens van gedachten of stel vragen aan de eigenaars. Want die Velt-ers zijn gepassioneerde tuiniers, die vaak gewillig hun tuintips delen. En zo wordt het ook weer leerrijk, en gezellig natuurlijk. 
Maar heel eerlijk: eigenlijk is het gewoon een super gelegenheid om eens te kunnen rondneuzen in andermans hof. Heerlijk!

Vorig jaar waren wij er ook bij, we bezochten een paar tuinen in de Vlaamse Ardennen. Nina was nog een ieniemienie in een draagzakje, haar maakte het allemaal niet zo veel uit. Maar Lucy vond het wel spannend. Elke tuin is namelijk een nieuwe plek om op verkenning te gaan. En die Velt open tuinen, daar valt meestal wel één en ander te ontdekken. 
Zo was er de tuin met de schapenweide waar je naartoe moest klimmen. Door de regen eerder die dag lag het wat glad, dus dat was best wel spannend. Eenmaal boven kon je er tussen de schapen van het huisgemaakte appelsap proeven. Of de tuin waar eigenlijk ook een cafeetje was, met fruitsap, lekkere taart en een  koffietje voor de mama en de papa.
Er is heel wat afwisseling, en elk jaar zijn er wel andere tuinen die deelnemen. Voor dit jaar lijkt het Voedselbos mij nog wel iets. Of, dichter bij huis, Imkerij Eyerbos in Merelbeke. In Gent zelf zijn er geen tuinen te bezoeken, maar in de randgemeenten wel: Destelbergen, Merelbeke en Lochristi.


En dan praktisch:
- De ecotuindagen vinden dit jaar plaats op 3 en 4 juni. Meer info vind je op deze pagina. Je kan er op postcode zoeken naar de tuinen dichtst bij jou in de buurt, of tuinen die specifiek leuk zijn voor kinderen. Opgelet: niet alle tuinen zijn de beide dagen open.
- Voor wie meer wil weten over ecologisch tuinieren, of ecologisch leven, is de Velt website een goede start.

*Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram

Reacties