10 volledig gratis tips voor de grote vakantie


Eindelijk, vakantie! We hebben er zo lang naar uitgekeken!
Maar ook: oei, wat gaan we de hele tijd doen? Hoe ga ik die kinderen bezig houden? Dat kan wel eens voor acute stress zorgen, en de weken die eraan komen, kunnen er plots wel hèèl erg lang uit zien.
Met de Gentse Feesten is er natuurlijk een volledig programma, ook voor kinderen. Maar voordien, en vooral de weken erna, moet je soms wel eens creatief uit de hoek komen. 
Geen nood, wij hebben een lijst met volledig haalbare en ook nog eens gratis ideeën voor wat te doen tijdens de Gentse zomer. 
  1. Ga cavia's knuffelen op de kinderboerderij De Campagne in Drongen. Meer informatie vind je via deze link. De kinderboerderij is in de zomer alle dagen open vanaf 9u, opgelet de openingsuren kunnen wel veranderen met de Gentse Feesten.
  2. Organiseer een camping in je eigen tuin. In de tent slapen is voor onze kindjes misschien nog wat te moeilijk. Maar een dagje buiten wonen moet wel lukken. Ontbijt aan de tent, koken op een gasvuurtje, tanden poetsen in het gras,... Zelf geen tent? Je kan er misschien wel eentje lenen van familie of vrienden.
  3. Altijd leuk is zwaaien naar de mannen van Ivago. Het begint al met het wachten en uitkijken of de vuilniswagen nog niet te zien is in de straat. Van zodra een glimpje geel gezien wordt, naar de straat rennen. En dan maar zwaaien. Het moet gezegd, de meneren van Ivago zwaaien altijd terug, en hebben meestal ook een vriendelijk woordje voor de kindjes. Sinds we dit een paar keer gedaan hebben, zwaait Lucy ook gewoon op straat altijd naar veegwagens, vuilniskarren etc. En ook onze postbode moet er soms al eens aan geloven.
  4. Ga bij warm weer afkoelen aan de Krekenplas in de Blaarmeersen. Meer info vind je via deze link.
  5. Organiseer een picknick in één van de Gentse parken. Of gewoon in je eigen tuin. Binnen mogen Lucy en Nina niet rondlopen met eten, maar tijdens een picknick eventjes een wandelingetje doen met je boterham of kommetje pasta mag natuurlijk wel. 
  6. Ga op ontdekking in één van de natuurgebieden rond Gent. De Bourgoyen in Mariakerke hebben een blotevoetenpad, een avonturenpad en vogelkijkhutten - meer info vind je via deze link. In de Gentbrugse Meersen is ook een blotevoetenpad en een avontuurlijke speeltuin, meer info vind je via deze link
  7. Haal de knutselspullen naar buiten. Wat je binnen probeert te vermijden (ik denk spontaan aan lijm en glitters) kan buiten net heel leuk zijn. Want een beetje glitter in het gras of op het terras, dat is al bij al een detail. Heb je grote vellen papier, kartonnen dozen of oude lakens? Dan kan je het ook eens groots aanpakken en gaan voor een reuze kunstwerk. En op het einde van de rit spoel je de grootste troep gewoon buiten af.   
  8. Ga wandelen in Gent als een echte toerist. Wij gaan soms gewoon een ommetje doen in de buurt van de Vrijdagmarkt. Je kan er super goed tikkertje spelen rond het standbeeld van Artevelde. Dan passeren we langs het Zuivelbrugje, om naar het water te kijken. En eens naar de voorbijvarende bootjes te zwaaien. Dan nog de Dulle Griet gaan bekijken aan het Grootkanonplein, en misschien nog eens door het Graffitistraatje (Werregarenstraat). En dan is het gewoonlijk al lang tijd voor een drankje op een terras.
  9. Ga op fietstocht. Wij rijden soms eens langs het Fluweelpark en de Bourgoyen naar de Little Free Library in de Mahatma Gandistraat. Daar kan je een meegebracht boek ruilen voor ééntje uit het mini bibliotheekje. Soms zijn er kinderboeken, maar soms ook niet. Dat is net het spannende. Meer info over de Little Free Library vind je via deze link
  10. Zet het speelgoed van binnen eens buiten. Een treinbaan bouwen is nog zo leuk als je ook door het gras kan. Het is meteen een ideale gelegenheid om het speelgoed eens te wassen: zet een bak water buiten en laat je kinderen hun diertjes of blokken een bad geven. Voilà, die zijn dan ineens ook weer proper!
kunstwerken maken in de tuin

Meer lezen van Hup, naar buiten?
Hoe maak je buitenspelen nog leuker?
5 tips voor een dagje aan de Krekenplas
Wandelen in Gent op kindermaat
Zoektocht op de boerderij

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram

Reacties