Hoe maak je buitenspelen nog leuker? Verover de straat!

Het is een tijdje stil geweest op Hup, naar buiten!
Ik had nochtans grote plannen voor de grote vakantie, en al helemaal omdat ik bijna 2 maanden verlof heb (hoera voor ouderschapsverlof!). Maar éénmaal in vakantieritme geraak ik precies niet meer zo vaak aan mijn computer.
Maar goed, de reis is achter de rug, de was is gedaan, alles zit weer min of meer in de kasten, en hier zijn we weer.

Als je een langere tijd thuis bent met de kindjes, dan kan je allerlei activiteiten verzinnen om hen bezig te houden (lees voor inspiratie deze vorige blogpost). Maar het is wel zo leuk als ze ook eens met leeftijdsgenootjes kunnen spelen. En daarvoor hebben wij deze zomer elk weekend speelstraat.

De straat wordt 's namiddags afgezet zodat er geen doorgaand verkeer meer mag rijden, en de kinderen nemen de straat over. Kindjes van onze straat, maar ook uit de omliggende buurt, of vriendjes, zijn allemaal welkom.
Ideaal voor beginnende fietsertjes of kindjes met loopfietsen: ze kunnen veilig oefenen, zonder dat je er als ouder met een halve stressaanval moet achter of naast rennen. Nu, bewoners mogen natuurlijk de straat wel nog in- en uit rijden, dus helemaal auto-proof is het niet.

Er is allerlei speelgoed dat je kan uitlenen, met dank aan de jeugddienst van Stad Gent. Je kan een keuze maken uit het aanbod, weliswaar volgens beschikbaarheid. Het materiaal ga je dan oppikken bij de jeugddienst, en blijft gedurende de hele periode in de straat. Je hoeft dus niet wekelijks heen en weer te rijden.
Met onze straat hebben we gekozen voor een paar reuze-gezelschapsspelen, maar ook gewoon krijtjes en een voetbalgoal. En vooral de circus spelletjes (draaiende borden, diabolo,...) hebben zelfs succes bij de volwassenen van de straat.
Want dat is ook wel leuk: bewoners van de straat, met of zonder kinderen, komen al eens langs om te kijken wat er aan het gebeuren is, of om een praatje te maken. En bij mooi weer ontstaat soms een spontane drink of 'sneukelstraat'.

Maar er wordt vooral heel veel en enthousiast buiten gespeeld: fietsen, maar ook gewoon heen en weer rennen, voetballen, krijten,... Lucy en Nina vinden het in ieder geval super telkens ze de straat kunnen veroveren. Ze leven zich helemaal uit. En daardoor slapen ze meteen ook een stuk beter & langer, en meer moet dat eigenlijk niet zijn in de vakantie.Hoe maak je van je straat een speelstraat?
  • Praktische info over hoe je een speelstraat aanvraagt kan je vinden op deze pagina van stad Gent.
  • Opgelet, je moet er op tijd bij zijn, er is elk jaar een strikte deadline. En er zijn een aantal voorwaarden waar je straat aan moet voldoen.
  • Wanneer je je aanvraag hebt ingediend, is er een info-avond voor alle kandidaat-speelstraat meters en peters. Je kan ook zelf contact nemen met de Jeugddienst van Stad Gent (contactgegevens via deze link).
  • Een speelstraat organiseren is gratis, ook het speelgoed van de Jeugddienst is gratis. Maar er zijn geen extra subsidies of tegemoetkomingen zoals die er bv wel zijn voor straatfeesten.
Andere mogelijkheden voor spelen op straat
  • In 2018 waren er 99 speelstraten in Gent, misschien is er ook wel één in jouw buurt. 
  • De Pretkamjonet brengt speelgoed naar verschillende pleinen in Gent, voor kinderen vanaf 4jaar. Meer informatie vind je op deze pagina
  •  
Meer lezen van Hup, naar buiten:
Vuil, vuiler, vuilst: de leukste modderspelletjes
Gentse speeltuinen: de kinder top 3
Onze Minke: hoe we een kitten uit het Gentse asiel adopteerden

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram
     

Reacties