Bootje varen

Op een mooie zomerdag, intussen meer dan een jaar geleden, kregen wij een tip van de oma van Lucy en Nina: bootje varen in Gent. Het lijkt iets voor toeristen, daarom was ik er zelf allicht nooit op gekomen. Maar gelukkig let de oma beter op, het is namelijk ook een super activiteit om te doen met kindjes.
Want van bij de start is het al een hele belevenis: je stapt aan boord, iedereen krijgt een plekje toegewezen, de kapitein maakt de boot los en hup, daar ga je.
Onderweg vaar je langs de hoogtepunten van Gent, waar de kapitein weetjes en verhalen over vertelt. Nu, de historische info is gericht op volwassenen, veel te moeilijk voor kleuters en zelfs lagere school kinderen. Maar het is wel indrukwekkend om die grote gebouwen van op het water te zien. En wij maakten onze eigen info en verhalen, we telden bv de torens en de hijskranen onderweg (ik had geen idee dat er zoveel gebouwd wordt in Gent!), we zochten de draak op de St Michielsbrug,...
Het min of meer vaste circuit voert je via de Leie tot aan aan de Ajuinlei en, aan de andere kant, tot aan het Sluizeke, en dan via de Lieve tot aan het Rabot. Je vaart ook onder een heel aantal bruggen. Sommige daarvan zijn vrij smal of laag, waardoor het toch ook een beetje spannend is.

Naast de historische attracties valt er nog van alles te zien: eendjes, waterhoentjes, etc kan je van dichtbij bekijken. En bij het Rabot wonen waterschildpadden, onze kapitein maakte speciaal een ommetje zodat Lucy ze kon zoeken tussen de planten.
Maar ook het andere verkeer is interessant: grote boten, snelle kleine bootjes, kajakkers,... Terwijl onze medepassagiers keken naar het Gravensteen zagen wij hoe de eendjes onder water duiken. En we zwaaiden naar de mensen op de Rekelingebrug.


Bootje varen, vree wijs!

En dan praktisch:
- de standaard tocht duurt ongeveer 40min. Voor ons ruim voldoende, maar wie dat te kort vindt kan ook kiezen voor één van de langere tochten.
- de kapitein geeft uitleg over de gebouwen waar je langsheen vaart, de waterlopen en de geschiedenis van Gent, meestal in meerdere talen. Voor kindjes te moeilijk om te volgen, al deed onze kapitein heel erg haar best om het ook leuk te maken voor Lucy.
- er zijn verschillende rederijen die een rondvaartje aanbieden:
  • De bootjes van Gent - rederij Dewaele. Startplaats op de Korenlei, aan de groene kiosk. Meer info vind je op hun website
  • Rederij De Gentenaer. Startplaats aan de Kleine Vismarkt. Meer info vind je op hun website
  • Gent Watertoerist. Startplaats op de Graslei. Meer info vind je op hun website
- de tarieven: 7€ voor een volwassene, 4€ voor kinderen tot 12 jaar, gratis voor kindjes tot 2 jaar. Gentenaars krijgen 1€ korting (enkel van toepassing op het volwassenentarief, niet op het kindertarief).
- buggy's moet je achterlaten op de kade. Wij gingen mee met De Bootjes van Gent, en de dame aan de kassa houdt de buggy's in de gaten.
- neem bij zonnig weer zeker zonnecrème en/of een zonnehoedje mee. Vergeet ook niet vooraf een toilet-stop te doen met de kindjes.
- de randen van de bootjes zijn vrij hoog, onze Lucy kan ook als ze op haar knieën zit bij lange na niet over de rand kan vallen. Maar je houdt je kroost wel best wat in de gaten.

Meer lezen van Hup, naar buiten
- Nieuwerwets op schattenjacht: geocaching
- De tram is altijd een beetje reizen
Wandelen in Gent op kindermaat

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram

Reacties