Boeken, bloemen en coureurs

Op een zonnige zondagochtend gaan wij graag eens naar de Gentse boekenmarkt, aan de Ajuinlei. Je kan er van alles vinden in de kraampjes langs het water: van historische romans tot handboeken 'hoe fiks je zelf je wagen'.
Om tussen de boeken rond te neuzen zijn Lucy en Nina nog een beetje te klein. Alhoewel, er liggen steevast kinderboekjes, en als ze die ontdekken zijn ze plots wel heel geïnteresseerd. Ik ging hier nu mezelf censureren en iets verzinnen, maar de waarheid is dat we ze dan nog moeilijk mee krijgen. Tenzij we ze omkopen met een nieuw boekje, of de belofte van een chocomelk. Wellicht herkenbaar voor sommigen onder jullie.
Enfin, laten we doen alsof dit een pedagogisch verantwoord stukje is.

Vlak bij de boekenmarkt ligt het Koophandelsplein, aan het vroegere gerechtsgebouw. Met het nieuwe circulatieplan is het doorgaande verkeer geknipt, en het plein is min of meer heringericht. Er staat ook een speelobject (bij gebrek aan beter woord), geïnspireerd door de Gentse wielerpiste. Een podium, een smal gangetje om rond te lopen, fietssturen en trappers,... Onze kinderen gingen het ontdekken en speelden eventjes coureur.
Voor wie verder de Gentse zondagmarkten wil verkennen: van aan het Koophandelsplein stap je in 2 min tot aan de Kouter, waar op zondagochtend de bloemenmarkt doorgaat. Lucy en Nina neuzen er eventjes tussen de planten en zoeken de bladeren die in de bestrating ingewerkt zijn. In de zomer speelt er gewoonlijk een fanfare in de kiosk. Er staan dan stoeltjes klaar voor wie rustig wil luisteren, maar het is natuurlijk veel fijner om eventjes rond te rennen, een danspasje te proberen, of de trappen van de kiosk te beklimmen en van dichtbij naar de muzikanten te kijken.

De Ajuinlei wordt autovrij gemaakt voor de boekenmarkt. Kindjes kunnen dus naar hartelust rondrennen, tussen de paaltjes lopen of slalommen met de (loop)fiets. Best je kroost toch wat in de gaten houden, want het kan vrij druk worden op de markt, en af en toe passeert er toch nog een fietser. Zeker wanneer de terrasjes vol zitten is het raadzaam zelf een strategisch gelegen tafeltje te zoeken van waar je ze in de gaten kan houden, en rustig een koffietje of aperitiefje te drinken.

En dan praktisch:
- de boekenmarkt vind je langs het water aan de Ajuinlei. Voor de vroege vogels en wakkere kindjes: het begint al om 9u en duurt tot ongeveer 13u.
- dichtstbijzijnde parkings: Sint-Michiels en de parking onder de Kouter. Op het Koophandelsplein en in de Jakobijnenstraat zijn fietsenstallingen.
- nog snel een brood nodig of wat groentjes? Op het Sint-Michielsplein, tegenover de ingang van de Sint-Michielsparking, is op zondagochtend een klein voedingsmarktje.
- over bloemenmarkt op de Kouter schreef ik al eens eerder, je leest er meer over in deze blogpost. De concerten in de kiosk zijn dit jaar afgelopen (het laatste was eind september) maar ze beginnen gewoonlijk terug in mei.
- meer info over de markten in Gent vind je hier

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram

Reacties