Leo de vinvis

In de Sint-Baafskathedraal hangt Leo. Leo is het geraamte van een vinvis. Dat moesten wij natuurlijk gaan bekijken.
Lucy en Nina waren al op voorhand enthousiast: een kerk! Met daarin een walvis!
Iedereen die ooit al aan of in de kathedraal passeerde, weet: het is een indrukwekkend gebouw. Al van ver zie je de toren, die reusachtig lijkt als je voor de deuren staat. En voor kleine mensjes is het helemaal enorm.
Eénmaal binnen is het er een beetje donker, met hier en daar kaarsjes, en er zijn beelden, schilderijen, hoge plafonds,... Maar wij hadden geen tijd om alles rustig te bekijken, wij moesten die walvis zoeken.

Dat bleek trouwens niet zo evident, ik dacht al dat ik mij van kerk vergist had. Leo hangt namelijk helemaal achterin, in het verste puntje. Beklim de trappen ter hoogte van het altaar, links of rechts maakt niet uit. Volg verder de gang die rond het koor loopt en je komt er vanzelf op uit.
Wij parkeerden onze buggy opzij van de trappen, op goed vertrouwen - het is tenslotte een kerk, wat kan er mis gaan. Daarna beklom Nina dapper alle trappen, maar met een peutertje ben je dus wel even bezig.
Gelukkig maakte Leo alle hooggespannen verwachtingen waar! Hij is maar liefst 12 meter lang, en toen wij er waren werd zijn bek dramatisch belicht door de zon.

Bereid je wel voor op heel wat vragen, mijn basiskennis biologie werd in ieder geval grondig getest door Lucy en Nina. Een paar voorbeelden:
  • 'leeft ie nog?' - da's een makkie: neen
  • 'wat zijn die haartjes?' - baleinen, om water te filteren en zo garnalen te vangen.
  • 'waar is zijn vlees?' - euhm... deze was iets moeilijker uit te leggen. Ik heb mij ertoe beperkt te vertellen dat hij onderzocht werd door de universiteit ('wat is een universiteit?') en dat de onderzoekers Leo hebben opgekuist. Gelukkig werd er niet verder doorgevraagd.
Het was in ieder geval een bezoek dat tot de verbeelding sprak. Terug thuis gekomen gingen de kinderen meteen aan de slag om walvissen te tekenen (of, in het geval van Nina: een eerder expressionistische zee). Sommige walvissen kregen regenboogkleuren, andere kregen een zeeslak erbij voor de gezelligheid.


walvis met zeeslak door Lucy

En dan praktisch:
- Leo hangt in de Sint-Baafskathedraal aan het Sint-Baafsplein. De toegang is gratis.
- Wie zich wil voorbereiden op moeilijke kindervragen vindt op deze pagina iets meer info, er zijn ook foto's van hoe het skelet de kathedraal binnengedragen werd. En er is ook nog altijd wikipedia.
- Meer info over de kathedraal en wat er verder nog te bekijken valt (Lam Gods, weetjewel) vind je op deze website.
- Dichtstbijzijnde parking: P2 Reep, toegang via de Seminariestraat. De kathedraal is ook makkelijk te bereiken met de fiets of het openbaar vervoer, er zijn verschillende tramhaltes in de buurt.

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram

Reacties