Over schilderen en het SMAK

De laatste nazomerdagen lijken voorbij. Het wordt weer tijd om creatief na te denken over wat we zoal binnen kunnen doen. Maar na een tijdje gaat zelfs het leukste speelgoed vervelen. En knutselen is wel eens leuk, totdat ik verf uit het haar van de kinderen sta te kammen. Dan lijkt het plots een prima idee om het grijze weer te trotseren en toch iets te ondernemen. 
En nu moest het toch juist lukken dat dit weekend de tentoonstelling van Gerhard Richter in het SMAK opende. Wij dus daarheen, restjes verf en al.

Het was meteen een hit, al van aan de balie. Lucy en Nina kregen er immers niet alleen een grote toegangssticker voor op hun buik, maar ook maar liefst 2 opdrachtenboekjes: ééntje voor de Richter tentoonstelling, op de eerste verdieping, en ééntje voor The Photographic 1 - Other Pictures beneden.
Het ontdekkingsboekje voor de fotografie is nog niet zo geschikt voor onze kindjes. Ze zijn nog een beetje te jong voor de eerder abstracte opdrachten. Maar in het boekje over Richter moet flink wat getekend worden. Met wat uitleg en hier en daar wat hulp vond Lucy het heel leuk om te doen. En Nina was gewoon al blij dat ze een eigen boekje had, waar ze met een stylo in mocht werken. 

We gingen eerst naar boven. Daar was het, voor een zondagochtend, al vrij druk. Wellicht daardoor, of omdat de tentoonstelling nog nieuw is, waren de zaalwachters nogal zenuwachtig. We werden dan ook herhaaldelijk aangemaand onze kinderen niet los te laten. Gelukkig waren we met twee, want op je eentje met twee ukkies door de zalen navigeren, was een lastige opdracht geweest.

Nu, zelf een schilderij zoeken en herkennen is nogal moeilijk als je braaf aan de hand van mama of papa moet lopen. En op je gemakje een kunstwerk tekenen in de drukte is niet evident. De meeste opdrachten hebben we dan ook achteraf in het café gedaan. Niet erg, want een chocomelkje of appelsapje stimuleert blijkbaar de creativiteit. En de mama en papa waren dan al lang toe aan een dosis cafeïne.


lijntjes tellen

druk aan het werk in de opdrachtenboekjes

Nina als deskundige gids

Lucy de zaalwachter

En dan praktisch:
- Ik schreef al eens eerder over het SMAK, het staat dan ook in onze top 3 van Gentse musea. In deze blogpost vind je de praktische info.
- De tentoonstelling Gerhard Richter: Over Schilderen loopt van 21 oktober tot 18 februari 2018. Meer informatie vind je op deze pagina.
- Neem zeker een potlood of balpen mee als je kind de opdrachten over Gerhard Richter wil doen. Voor de ontdekkingstocht in The Photographic 1 - Other Pictures heb je een fototoestel nodig. 

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram

Reacties