De Wereld van Kina - het Huis

"Wat is de wereld?", "Zijn er nog dino's in Afrika?", "Leeft een fossiel nog?" en vooral "Waarom???"
Vragen. Op eender welk moment van de dag, soms zelfs 's morgens vroeg nog voor ik mijn eerste slokje koffie gedronken heb. Of 's avonds bij het slapengaan, als je net denkt: hèhè, eindelijk tijd voor wat kind-vrije rust.

Lucy en Nina zitten vol vragen. Vaak grappig, maar daarom niet altijd even gemakkelijk te beantwoorden. Meestal trek ik op creatieve wijze mijn plan, of verwijs ik door naar mijn partner, als bioloog uiteraard (gelukkig) een kei in dieren- en plantenweetjes.
Maar soms volstaan onze parate kennis en/of rijke verbeelding niet, dan is er gelukkig één adres waar vele wat-, hoe- en waarom- vragen beantwoord worden: de Wereld van Kina - het Huis!

Al van bij de ingang kwamen de kinderen tot nieuwe inzichten. Er staat namelijk een reuze wereldbol, die ook nog eens ronddraait. Ziezo, "Wat is de wereld?" was daarmee ineens beantwoord, en we waren zelfs nog niet binnen in het museum!
De nieuwe info blijft trouwens goed hangen: tot op vandaag wordt regelmatig nog eens over de draaiende wereldbol gesproken.

Lucy en Nina zijn natuurlijk nog kleintjes. De vriendelijke dame aan het onthaal verwees ons dan ook meteen door naar de dino-zaal. Je komt er binnen tussen dinopoten, en kan meteen aan de slag: dierensporen leggen, filmpjes over dino's kiezen, een skelet bekijken, en overal kleine dino's.
Verder in dezelfde zaal zijn er interactieve opstellingen over de dieren van de zee, en helemaal achteraan gaat het over insecten. Alle onderwerpen zijn echt op maat van de kindjes, met spelletjes, filmpjes en opdrachten.
Er is zo veel te doen, dat we eventjes een pauze nodig hadden om tot rust te komen. Dat kon in de bibliotheek, waar we een paar prentenboeken bekeken.
Daarna gingen we verder op onderzoek naar boven. Dit deel van het museum is eerder gericht op oudere kinderen (evolutieleer, de processen van het lichaam enz), maar een reuze fossiel of mammoetbot vonden Lucy en Nina ook wel interessant, mits een woordje uitleg. Zeker de moeite waard is de tentoonstelling rond stenen, die is heel interactief opgebouwd met voeldozen, een memoryspel, testjes met stenen,...

Er is zo veel te zien en te doen, wij hebben bij lange na niet alles gezien. We moeten dus zeker nog eens terug!
Wie toch uitgekeken geraakt, of liever wat gerichter rondloopt, kan een speurtocht doen in het museum. Er zijn er verschillende, afhankelijk van de leeftijd van je kind(eren). Wij hebben ze zelf nog niet getest, maar het ziet er wel tof uit, en het kan al met kindjes vanaf 4 jaar. Meer info over de verschillende mogelijkheden vind je op deze pagina of vraag ernaar aan de balie.


En dan praktisch:
- Het Huis is open alle dagen in de week, maar niet op zaterdag. Op zondag enkel in de namiddag.
- Opgelet, het huis bevindt zich in een gebouw dat moeilijk toegankelijk is met de buggy. Om de ingang te bereiken moet je trappen op, en ook binnen is geen lift. Wij lieten onze buggy achter in de vestiaire en deden het museum te voet. Er valt zo veel te doen en te bekijken dat je kindje allicht toch niet in de buggy zal willen blijven zitten.
- Er is een baby-verversingstafel
- Dichtstbijzijnde parking: P10 Sint-Pietersplein. Er zijn parkeerplaatsen voor gezinnen met kindjes. Neem de lift naar boven, en je ziet van daar de ingang van het museum. Er is een bushalte op het Sint-Pietersplein (lijnen 5 en 8). Ook zeer makkelijk bereikbaar met de fiets.   
- De toegang is gratis voor kinderen tot 18 jaar, en op zondag mogen alle Gentenaars 'voor niet' naar binnen.
- Hou je ticketje bij, het blijft nog 6 maanden geldig voor een bezoek aan de Wereld van Kina - de Tuin. Wat je daar allemaal kan zien en doen lees je in deze eerdere blogpost.
- In het museum is er een kleine cafetaria met zeer beperkte keuze, maar ook zeer democratische prijzen.
- Wie iets meer keuze wil, of ook iets wil eten, kan terecht in de Pietersbar aan de overkant van de binnenplaats. Het is een sociaal & lokaal project van vzw Kompas, dus je steunt meteen ook de goede zaak! Bij mooi weer staat het terras buiten. Klik hier voor meer info over de Pietersbar.
- Meer info, o.a. de tarieven en exacte openingsuren, vind je op de website van de Wereld van Kina.

Meer lezen van Hup, naar buiten!
Het nieuwe Huis van Alijn

De Wereld van Kina: de Tuin
Het SMAK: 5 keer leuk voor kindjes

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram

Reacties