Voorleesweek: de 5 favoriete boeken van Lucy en Nina

Wie bij ons binnenkomt ziet het meteen: wij houden van boeken en boekjes, in alle mogelijke vormen. Als je goed oplet, vind je in elke kamer wel een boek, en meestal meer dan één.
Ook Lucy en Nina hebben hun eigen boekenrek op kindermaat. Daar wordt dagelijks in gesnuisterd: soms enkel om de boeken rond te strooien, maar even vaak om met een boekje op een beschikbare schoot te kruipen en samen te lezen.


Ter ere van de voorleesweek is dit de top 5 van favoriete (voorlees)boeken van Lucy en Nina:

Met stip op 1: Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt

Misschien ben ik hier wat bevooroordeeld. Toen ik nog een kleintje was, kreeg ik ook elke avond een verhaaltje van Jip en Janneke voorgelezen. Daar heb ik zo'n mooie herinneringen aan, dat wij dezelfde traditie verder zetten met Lucy en Nina, en elke avond voor het slapengaan 1 Jip en Janneke voorlezen.

OK, de verhaaltjes zijn hier en daar een beetje gedateerd. Ze werden dan ook al in de jaren '50 geschreven, en dus lees je wel eens zaken die niet echt herkenbaar zijn - een schillenman bijvoorbeeld, of een melkboer die met paard en kar rondrijdt. Hier en daar verwissel ik de namen eens, zodat niet steeds Jip de stoere durfal is, en Janneke het bravere meisje.
Maar Jip en Janneke eten zo veel ijsjes tot ze een ijsbaan in hun buik krijgen. Of ze lakken zelf hun nageltjes, en ook die van de beer, tot ze betrapt worden door de mama. Ha, wat een wijze levenslessen!


'Held op sokken', en vooral 'Kietel nooit een krokodil' van Bette Westera en Thé Tjong-Khing

Twee verhalen op rijm, bij de eerste paar voorlees-sessies moest ik hier wel even aan wennen. Maar ondertussen kunnen Lucy en ikzelf hele delen van 'Kietel nooit een krokodil' opzeggen. En zo kan Lucy nu soms zelfs 'voorlezen' aan Nina
O die roverhoofdman! En dan die zonen die puberen door te betalen voor hun brood in plaats van het te roven! Gelukkig is er nog de dochter, die de eer van de familie hoog houdt en braaf uit roven gaat.
Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft van Werner Holzwarth en Wolf Erlbruch

Een verhaal over kaka! Meer hoef je eigenlijk niet te weten, dit boekje voorlezen wordt sowieso een succes. Molletje gaat op zoek naar wie op zijn hoofd gepoept heeft, en leert daarbij over de drolletjes van de verschillende dieren. Het verhaal zit heel eenvoudig in elkaar, als je de moeilijkere woorden wat overslaat is dit heel geschikt voor peuters. En bij oudere kinderen lees je ook de kleine lettertjes. Lucy en Nina waren allebei nog geen twee jaar toen ze al fan waren van molletje, en tot vandaag moet ik het regelmatig voorlezen.
Uilkuikentjes van Martin Waddell en Patrick Benson

3 slimme uiltjes zijn hun mama kwijt en proberen elkaar moed in te spreken. Dit is een pop-up boek dat zo mooi is, dat onze kinderen er net iets te graag aan werken. Ik heb de uiltjes al verschillende keren terug aaneen moeten plakken.Dierenhuisjes, De Zoo, Nachtleven: drie flip flap boekjes met illustraties van Simona Dimitri

Dit zijn geen echte voorleesboekjes, er staat heel weinig tekst in. Maar door die mooie tekening en de slimme flapjes - soms zit er ééntje verstopt achter een ander flapje - kan je samen met je kindje op ontdekking gaan in de boekjes. Lucy en Nina werken er ook zelf graag eens mee, al wordt Lucy nu misschien wel al wat te groot. Maar Nina kijkt nog altijd graag wat de gorilla nu net in zijn armen heeft, of wat er in de treinwagons verstopt zit. Wij nemen deze boekjes nog steeds mee in onze resto survival kit - daarover lees je hier meerMeer info over de voorleesweek vind je op deze website.
Tijdens de voorleesweek zijn er verschillende activiteiten, de agenda vind je hier.
De Gentse bibliotheken hebben november ineens uitgeroepen tot voorleesmaand. Kindjes kunnen gaan luisteren op verschillende plekken, meer info vind je op deze pagina.


Meer lezen van Hup, naar buiten?
Wandelen in Gent op kindermaat
De grote quiz van de goede manieren
Het Museum voor Schone Kunsten

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram

Reacties