Hup, in het speelgoedbad!

Een speelgoedbad, beste lezer, is het antwoord op vele problemen: boze kindjes, vermoeide kindjes,  drama queens, wildebrassen,... Let wel, ik heb het hier niet over een paar kleine badeendjes of discrete bootjes. Voor een speelgoedbad mag het wat meer zijn.

Op een schone dag, die door vele kleine drama's toch wat minder schoon geworden was, besloot ik de duplo blokken eens in bad te gooien. Bij de kindjes, voor alle duidelijkheid.
Wat er toen gebeurde was bijna magie: de drama's waren ineens vergeten, en Lucy en Nina speelden rustig samen met de blokken. Muurtjes werden gebouwd, torens verrezen uit het water en er werd zowaar samen gewerkt aan een stal (ja, wij hebben ook duplo diertjes). Verder onderzochten ze of blokken kunnen drijven of juist zinken etc. Ok, er ging al eens een blokje overboord, en helemaal droog bleef de badkamervloer niet, maar dat is uiteindelijk bijzaak.
Na 20 minuten (!!) kregen ze elk een waslapje en de instructie om de blokken te wassen. Met oprecht enthousiasme begonnen ze zowaar de blokken af te wrijven, en de gewassen exemplaren op de rand te sorteren.
Sindsdien is een speelgoedbad een traktatie, of een afleidingsmaneuver om slecht gezinde of wilde kindjes te kalmeren. Of, laat ons een kat een kat noemen, een moment voor de mama om eventjes
rustig te gaan zitten, weliswaar binnen gehoorsafstand.

Je kan eender welk plastic speelgoed gebruiken. Wij experimenteerden al met plastic fruit & groente en het servies uit de kinderkeuken. Ook de dokterskit is al in het bad gegooid. En - extra bonuspunt - al dat speelgoed is dan ineens ook gewassen!

Enige minpunt is dat we dit enkel kunnen organiseren als er ruim veel tijd is.  Eens Lucy en Nina aan het poetsen zijn, kunnen we best wachten tot alle speeltjes behandeld zijn of er volgen tranen. En hetzelfde als ze net iets aan het bouwen zijn, of badsoep maken met de plastic groenten.

Medisch bad

Badsoep makenEn dan praktisch:
- Controleer het speelgoed op gaatjes in het plastic voor je het in het bad mikt. Zo niet riskeer je dat het nadien vol water zit.
- Veel plastic speelgoed heeft randjes of holtes die niet makkelijk te drogen zijn. Wij gieten de natte spullen gewoon uit op een handdoek en laten het overnacht drogen.
- De varianten zijn eindeloos: zolang het speelgoed waterbestendig is, kan het in bad. En met een beetje badschuim kunnen je kinderen zelfs speelgoed verstoppen.
- Geen bad? Zet eens een afwasteil in de douche met daarin water en speelgoed. Of, als je afwasteil groot genoeg is: zet eens je kind in een afwasteil en voeg speelgoed naar keuze toe.


Meer lezen van Hup, naar buiten
De grote quiz van de goede manieren
Voor u getest: de uitleenbuggy's van Gent
Spelen zonder spullen: 5 spelletjes voor tijdens t wachten

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram

Reacties