Het nieuwe Huis van Alijn

Misschien bezocht je vroeger al eens het Huis van Alijn, en herinner je je (zoals ik) de vele oude spullen in kleine kamertjes. Laat ons een kat een kat noemen: het museum was een beetje stoffig. Maar sinds de make-over van december 2017 is daar absoluut niks meer van aan.

Selfies voor het vriendenboek
Het vernieuwde Huis van Alijn is juist heel interactief. En met een heleboel dingen die ook Lucy en Nina erg leuk vinden. Je kan er nu ruiken, voelen, luisteren en vooral heel veel doen. Er is zelfs een selfie-hoek met een heuse 'vriendenbook' muur.  Gedaan met de stoffigheid, het Huis van Alijn is absoluut mee met de tijd!

Dansen in het museum
De tocht doorheen het museum is opgebouwd rond speciale gebeurtenissen in het alledaagse leven. Je begint op 1 januari, met de traditie van de nieuwjaarsbrieven, en passeert nadien allerlei memorabele momenten. De eerste schooldag, het huwelijk, op vakantie gaan, etc... elk hoogtepunt heeft een aparte ruimte gekregen en wordt zo interactief mogelijk voorgesteld.
Een puzzel maken, boekjes lezen, in een oud klasje op het schoolbord schrijven, een slowke dansen onder een spiegelbol,... Te veel om op te noemen eigenlijk. Lucy en Nina waren bij momenten zelfs zo goed bezig, dat ik zowaar soms eens de tijd had om zelf rond te kijken.

Enige nadeel: de kinderen kunnen met zo veel dingen aan de slag, dat er wel eens wat verwarring kan ontstaan. Nina en Lucy waren ineens in de overtuiging dat ze aan alles mochten prutsen.
Best dus toch goed de kinderhandjes in de gaten houden.

Enkel voor kinderen
Er wordt speciaal gedacht aan de kindjes. Bij ons bezoek deden Lucy en Nina de kerstzoektocht met spookjes Hendrik en Poes, voor kindjes vanaf 4 jaar. Hiervoor kregen we aan de balie een kerstkaart, stickers en een blad met uitleg en opdrachtjes. Per 'geslaagde' opdracht mochten ze een sticker kleven op hun kerstkaart.

Nina heeft zich vooral bezig gehouden met het plakken van de stickers, zij is eigenlijk nog een beetje te klein. En de uitleg over de opdrachten is ook nogal ingewikkeld, wij hebben het zelf wat moeten vertalen naar kindertaal. Maar Lucy heeft wel degelijk met veel enthousiasme alle opdrachten gedaan: een kerstboom versieren, een driekoningen kroon knutselen, het kerstverhaal naspelen met de figuurtjes van de kerststal,...

Er zijn wel vaker dingen te doen voor kindjes. Meer informatie daarover kan je op deze pagina. En het Huis van Alijn is natuurlijk ook de thuis van Pierke van Alijn. Elke zaterdag van oktober tot eind mei is er een poppenkast voorstelling, tijdens de schoolvakanties ook op woensdag.


En dan praktisch:
- Het Huis van Alijn ligt aan de Kraanlei nr 65. Ga de trappen op naar de binnenplaats, het onthaal is aan de linkerkant. In hetzelfde gebouw is de vestiaire. De tentoonstelling is dan weer aan de andere kant van de binnenplaats.
- Het gebouw dateert van de pre-buggy periode. In het museum heb je een paar smallere doorgangen, en er zijn twee trappen. Zeker de tweede trap is van de steile soort, beginnende stappertjes houd je best goed in de gaten. Er zijn geen liften. Je kan de buggy achterlaten aan de vestiaire.
- Toiletten vind je aan de linkerkant van de binnenplaats, helemaal achteraan. Opgelet, er is niet echt plaats om een baby te verversen.
- Dichtstbijzijnde parking: P1 Vrijdagmarkt. Het museum is ook makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, bijvoorbeeld met tram 1 of 4, stap dan af aan halte Gravensteen.
- Meer informatie over het Huis van Alijn vind je op deze website.
- Het museum is alle dagen open behalve op woensdag. Meer info over de openingsuren en de toegangstarieven vind je op deze pagina. Kinderen mogen gratis binnen, Gentenaars hoeven niet te betalen op zondagvoormiddag.
- Het museumcafé serveert drankjes aan democratische prijzen. De kaart kan je hier bekijken. Je kan er binnen zitten, maar vooral in de zomer is het heel fijn op het terras in de binnentuin. Het café is vrij toegankelijk, je hoeft geen kaartje voor het museum te hebben. Opgelet: de openingsuren van het café zijn niet helemaal dezelfde als die van het museum.
- Een voorstelling van Pierke is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Het kost 5€ per persoon, meer info en reserveren via deze pagina.

Meer lezen van Hup, naar buiten!

De Wereld van Kina: het Huis
De Wereld van Kina: de Tuin
Het SMAK: 5 keer leuk voor kindjes

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram

Reacties