Het Museum voor Schone Kunsten

Ingewikkelde Duplo constructies, glitterschilderijen, knutselwerken met stickers, schelpen of touwtjes, tekeningen,... Lucy en Nina maken prachtige kunstwerken. Vooral heel veel kunstwerken ook. Ze leggen er hun hele kinderziel in. Of maken er zich snel-snel van af, al naar gelang. Een selectie van die werken wordt ten toon gesteld op onze kunstmuur in de keuken, die we regelmatig samen bewonderen.
Maar soms mag het al eens iets anders zijn dan een walvismama met walvisbaby, creatief beplakt met glitterschelpjes. Of een tekening van een spinnenweb met spin èn ingepakt dood vliegje (tja, ze zijn soms nogal precies) afgewerkt met fluostift.
En dan is een bezoekje aan het MSK een goed idee. 

Oude meesters, al dan niet originele Russen, het Tuymans fresco, beelden en schilderijen,... er is zo veel te zien dat wij in 1 bezoek bij lange na niet rond geraken. Je kan er nu trouwens ook de restauratie van het Lam Gods volgen, maar zover zijn wij niet eens gekomen. En dat alles in een prachtig gebouw, met grote en kleine zalen, doorgangen en trappen allerhande. 

Lucy en Nina zijn van nature nieuwsgierig en kijken hun ogen uit: kunstwerken, zonder glitter nog wel! Als ze na een tijdje ongedurig (lees: wild) worden, geven we ze zoekopdrachten. 'Wie vindt een hond in deze zaal?' of 'Tel alle blote mensen' - op de schilderijen, voor alle duidelijkheid. Het MSK heeft geen georganiseerde zoektochten of opdrachtenboekjes voor kinderen, maar je houdt ze zelf makkelijk aan de slag.
Ook een groot succes is 'Chasing the blue train': een echt treintje rijdt tussen piano-onderdelen en door een tunnel. De vriendelijke zaalwachter zette het aan speciaal voor Lucy en Nina. Daarna konden we ze enkel nog de zaal uitlokken met de belofte dat ze zelf een tekening mochten maken. Gelukkig had ik wat papier en potloden in mijn sacoche, zodat ze aan de slag konden. 
Toen was het alweer tijd om te vertrekken, aan een koffietje in Mub'art zijn we zelfs niet toegekomen.

Voor wie na het kunstkijken nood heeft aan beweging: in het Citadelpark is een speeltuin. Steek de straat over, ga rechts langs het SMAK en volg dit pad verder langs onder andere het Kuipke. Zo kom je vanzelf bij de speeltuin uit.

En dan praktisch:
 • Het MSK is makkelijk te bereiken.
  • Met de wagen: je kan parkeren vlak voor het museum, tussen het MSK en het SMAK. Wanneer deze parking vol staat is er meestal wel plaats in de Charles de Kerckhovelaan aan het Citadelpark.
  • Met het openbaar vervoer: de dichtstbijzijnde bushaltes zijn Gent Heuvelpoort of Ledeganckstraat.
 • Het museum is toegankelijk met een buggy. Neem de deur rechts naast de hoofdingang, je moet er wel aanbellen. Je komt dan binnen op het gelijkvloers, waar de vestiaire en toiletten zijn. Er is een lift naar de eerste verdieping, waar de eigenlijke ingang van het museum is.
 • Vestiaire met kasten, ook op familiemaat. Er is een baby-verversingstafel in de toiletten.
 • Kinderen mogen gratis binnen, Gentenaars krijgen korting, en op zondagochtend is de toegang gratis voor Gentenaars. Meer info over de tarieven en openingsuren vind je op deze pagina.
 • Vanaf 10 u gaat het restaurant Mub'art open. Daar kan je na je museumbezoek een koffietje drinken. Toegang via het gelijkvloers van het museum, waar ook de vestiaire is. Je zit er wel een beetje in de doorgang naar het restaurant en er zijn maar een paar tafeltjes. Is Mub'art volzet? Je kan ook in het museumcafé van het SMAK terecht, dat is vrij toegankelijk en er is ruim veel plaats.
 • Het MSK staat in Lucy & Nina's top 3 van de Gentse musea. Wil je weten welke de andere 2 zijn? Klik dan op deze link.
 • Sommige kunstwerken zien er zeer verleidelijk uit voor nieuwsgierige kinderhandjes. Een tip van een vriendelijke zaalwachter: niet op de lichtgrijze strook langs de muren lopen, dan blijft je kind sowieso op een veilige afstand.
 • Meer info over het MSK vind je op deze website, meer info over restaurant Mub'art vind je op deze website.
Meer lezen van Hup, naar buiten!
Het nieuwe Huis van Alijn
De Wereld van Kina: het Huis
De Wereld van Kina: de Tuin
Het SMAK: 5 keer leuk voor kindjes

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram

Reacties