De Grote quiz van de Goede Manieren

Ik vermoed dat mijn kinderen soms niet horen wat ik tegen hen zeg.
Correctie: ik weet zeker dat mijn kinderen vaak niet horen wat ik tegen hen zeg. Laat staan dat ze dan ook nog doen wat ik vraag.

Zo moet ik regelmatig 3 (4, 5, 6,...) keer zeggen "Doe je jas en schoenen aan" vooraleer iemand zich ook maar richting de kapstok begeeft.
Vervelend, want zo komen we soms te laat. Lastig ook, want het wordt mij wel eens te veel. En als ik dan met *ahum* lichte stemverheffing zeg "Willen jullie nu eindelijk eens luisteren, ik heb het wel al 10 keer gevraagd" kijken ze mij vaak verbaasd aan - waar heeft die mama het toch over?
Eigenaardig genoeg krijg ik bij "Wie wil er een koek?" altijd meteen reactie, zelfs als ik het stilletjes fluister. Maar soit, dat is dan weer een ander verhaal.

Nu, dat ze hun schoenen pas aandoen na 5 herinneringen is niet leuk, maar eigenlijk ook weer niet zo heel erg.
Het is een ander paar mouwen als ze toevallig niet gehoord hebben dat ze aan de kant moeten fietsen op straat als we naar de bakker gaan. Of dat het niet ok is om weg te lopen zonder iets te zeggen. Of dat ze vergeten dat ze in het museum niet aan de kunstwerken mogen prutsen. Je kind zal maar per ongeluk een meesterwerk vol kleverige vingerafdrukjes zetten.

De kinderquiz
Om niet de hele tijd te moeten zeuren, en in de hoop dat één en ander toch beter blijft hangen, hebben we de kinderquiz ingevoerd.
Gewoonlijk zijn het een paar ja/nee vragen waarin we voorbeelden geven van wat mag en wat niet mag. Hoe zotter hoe beter. En als Lucy en Nina dan ook nog een punt krijgen per juist antwoord, zit de sfeer er al snel in.
Voor de afwisseling doen we soms meerkeuzevragen, met voor de grap een paar gekke opties. Een typische vraag is dan bijvoorbeeld:
Mag Lucy haar vieze handen afvegen aan haar trui?
  A. neen, nooit
  B. ja dat mag, geen probleem
  C. neen, maar handen afvegen aan de gordijnen mag wel

Lucy en Nina vinden het dikwijls leuker om te quizzen dan om een uitleg te krijgen. En eender welk onderwerp is eigenlijk geschikt. Wij hebben al gequizd over neuspeuteren en over ruzie maken. Maar ook over mama en papa kwijt raken en wat je dan precies moet doen.
Vlak voor we een restaurant of café binnen gaan, of ergens op bezoek gaan, doen we vaak een snelle mini-quiz. Om ze er nog eens aan te herinneren dat wild rondrennen, luid roepen en overal aan prutsen niet mag. En het lijkt (redelijk) te werken.

Lucy en Nina's top 3
Het leukste is natuurlijk de pipi-kaka quiz. Ook de quiz van de slechte tafelmanieren is een hit bij ons, met hoogstaande vragen zoals 'Mag je je voet in je boterham met choco leggen?' of 'Mag je je beker water over je dessert gieten?' Het eindigt vaak met een wedstrijdje vieze tafelmanieren verzinnen.

Als het helemaal speciaal moet zijn, dan doen we een chipsquiz. Per goed antwoord mogen Lucy en Nina dan een chipsje eten. Zo zijn ze extra gemotiveerd en aandachtig, en eten ze ineens ook wat rustiger van de chips.chipsquiz
Meer lezen van Hup, naar buiten!
Het leven zoals het is: containerpark
Voor u getest: de uitleenbuggy's van Gent
Hup, in het speelgoedbad

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op InstagramReacties