Eerste hulp bij verjaardagsfeestjes (deel 2)

Binnenkort wordt Lucy 5, en daar hoort een feestje bij. Meer dan één trouwens, want eerst komt de familie voor koffie en een stukje taart. Maar ook de vriendjes van de kleuterklas worden uitgenodigd om mee te vieren.
Nu, een druilerige lente is niet het beste seizoen om een tuinfeestje aan het zwembad te organiseren. En al helemaal niet als er ook nog een 'polaire vortex' langs komt (terwijl ik dit schrijf ligt onze tuin onder een sneeuwtapijtje). Bovendien hebben wij geen zwembad, dat komt goed uit. Het feestgedruis zal dus noodgedwongen naar binnen verhuizen.

Een paar weken geleden schreef ik in deze post dat ik het niet zo goed zie zitten om een groep kleuters los te laten in ons huis. 2 à 3, ça va nog. Maar Lucy's lijst gaat al eerder richting de 8 kindjes, en dat is in onze living toch een brug te ver. Het moet wel nog leuk blijven, ook voor de organiserende ouders.

De vorige keer had ik het over binnenspeeltuinen en een feestje in de Bourgoyen. Maar Gent heeft een heleboel meer te bieden voor jarige kindjes. Het meeste is, zoals gewoonlijk, voor kinderen van lagere school leeftijd, maar hier en daar is toch ook iets leuks voor kleuters.
Feest in de Ikea
Er zit wellicht een marketingtruc achter, maar je kan dus ook een feestje organiseren in Småland, de kinderopvang van Ikea. Wellicht hopen ze dat alle ouders blijven hangen in de winkel, en met volgeladen karren de markthal verlaten. Maar dat is niet verplicht, enkel de organiserende ouder moet in de buurt blijven. Of je dan snel-snel ook een nieuw tapijtje kan gaan kiezen, een zetel bestellen of gewoon een koffietje gaan drinken in het restaurant is niet helemaal duidelijk, je moet in ieder geval stand-by zijn.
Er wordt in Kinderland een activiteitje georganiseerd, de kindjes krijgen er iets te eten en zelfs een geschenkje. En verder is er natuurlijk allerlei speelgoed, een ballenbad, etc

Goed om weten:
- voor kinderen van 5 tot 8 jaar. De kindjes moeten minimum 100cm zijn, en max 135 cm.
- kan enkel op woensdag namiddag van 14u tot 16u
- prijs: 80€ voor maximum 10 kindjes + de jarige
Meer informatie en reserveren via de klantendienst van de winkel. De contactgegevens vind je op deze pagina

Feest in het Museum
Verschillende Gentse musea bieden verjaardagsfeestjes aan, sommige zelfs al voor kindjes vanaf 4 jaar. Meestal gaat het als volgt: een tochtje in het museum met een aantal opdrachten, al dan niet onder begeleiding van een gids. Afhankelijk van de interesses van je kind kan je kiezen voor een creatieve namiddag, of eerder actief.
Volgende musea bieden een feest-formule voor kleuters:

Het MIAT
Via allerlei opdrachtjes maken de kindjes kennis met het museum, een gids zorgt ervoor dat alles in goede banen geleid wordt. En er is uiteraard een verjaardagstaart.

Goed om weten:
- voor kindjes van 4 tot 6 jaar
- kan enkel om woensdagnamiddag, van 14u tot 16u30
- prijs: 150€ incl uitnodigingskaartjes, drankjes en taart, voor max 15 kleuters. Er moet ook zeker 1 volwassene aanwezig zijn
Meer info op deze pagina. Je kan er ineens ook online reserveren.

De Wereld van Kina
In de Wereld van Kina kan je een speur-verjaardagsfeestje doen: opdrachtjes uitvoeren, stickers kleven, en op het einde krijg je een elfenkleurplaat, of een echt drakendiploma! Er zijn er meerdere speurtochten, voor verschillende leeftijden en interesses.

Goed om weten:
- voor groepen van maximum 8 kindjes en 2 volwassenen
- er is geen begeleiding voorzien, je staat zelf in voor het goede verloop van het feestje.
- kan enkel op woensdag- of zondagnamiddag. Het museum sluit om 17u.
- prijs: 5€ per kind. Hierin zijn de toegang tot het museum, de speurtocht en 1 drankje inbegrepen.
- extra drankjes kan je in de cafetaria kopen. Een taart of cake moet je zelf voorzien, ook bordjes en bekertjes breng je best zelf mee
Meer informatie op deze pagina. Het overzicht van de speurtochten vind je hier. Opgelet: sommige speurtochten in de Tuin van Kina zijn (deels) buiten en kan je daardoor niet het hele jaar doen.


Het SMAK
Samen met een museumgids ga je aan de slag in het museum: voer opdrachtjes uit, ontdek kunstwerken, en op het einde krijg je een groepsfoto.  

Goed om weten:
- voor kinderen tussen 4 en 12 jaar 
- prijs: 85€ voor een groep van max 15 kinderen
- de rondleiding duurt 1,5u. Daarna kan je iets drinken in het SMAK-café, op aanvraag kan je er bv ook cupcakes krijgen.
Meer informatie op deze pagina. De website van het SMAK-café kan je bekijken via deze link


Het MSK
Een bezoek aan het museum met een gids, daarna zelf een kunstwerk maken in het atelier. De namiddag eindigt met taart en een drankje.

Goed om weten:
- voor kinderen tussen 4 en 12 jaar
- kan enkel op zaterdag- en zondagnamiddag
- prijs: 150€ incl uitnodigingskaartjes, drankjes en taart, voor max 15 kleuters. Er moet ook zeker 1 volwassene aanwezig zijn
Meer informatie vind je op deze pagina. Je kan er ook ineens reserveren.Meer lezen van Hup, naar buiten?
Nog meer tips voor verjaardagsfeestjes
Te veel spullen door alle kadootjes? Lees hier hoe je de spullen onder controle houdt

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram

Reacties