Hoe hou je de kinderspullen onder controle?

Kinderen zijn spullenmagneten. Ze trekken gerief aan, en dat is blijkbaar niet te vermijden. Geloof mij: ik heb het al geprobeerd.
Maar dan krijgen ze toch weer een prulletje in een winkel. Of een klein geschenkje van oma en opa. Of een spelletje dat het lievelingsnichtje is ontgroeid. En dan heb ik het nog niet eens over wat ze allemaal wel niet krijgen bij verjaardagen en feestdagen!

Het houdt trouwens niet op bij speelgoed. Want er is ook een hele collectie boeken en boekjes. Puzzels. Knutselgerief. Loopfietsen, fietsen en steppen. Mutsen, sjaals en handschoenen. Kasten vol kleren. Ik kan zo nog wel eventjes doorgaan.
Nu, een deel van het probleem komt ook doordat wij twee meisjes hebben die niet zo heel veel schelen in leeftijd. Ik houd dus speelgoed bij dat Lucy niet interessant meer vindt. En de kleren waar ze uitgroeit, voor wanneer Nina groot genoeg is. Soms gaat dat goed. Soms valt dat tegen en sta je daar met een stapel zomerjurkjes die prima passen als het net putteke winter is.

Enfin, je begrijpt: bij momenten groeit het ons echt boven het hoofd. Dan beginnen al die spullen precies een eigen leven te leiden, en nemen ze al gauw een volledige kamer in. En hier en daar nog wat extra kastjes of zo. Eerlijk: ik durf die kamer niet eens te fotograferen, ik vind het zelf eigenlijk niet meer kunnen.
Om de zoveel maanden spreek ik mezelf streng toe (of motiveer mezelf met de belofte van een terrasje zonder kinderen maar met een goed boek en een koffietje, dat werkt vaak beter). Dan is het tijd om de spullen onder controle te krijgen.
Maar eigenlijk is het zonde om alles zomaar weg te doen. Een heleboel is immers maar een korte tijd gebruikt en nog helemaal niet stuk of versleten.
Dus wat doe je daar dan mee?
Voilà, dit zijn mijn 4 stappen om die kamer vol spullen te lijf te gaan:

1. Containerpark
Alles wat stuk is of te veel gebruikssporen heeft, gaat op een grote hoop. Bestemming: het containerpark.
Ik stop het vaak meteen in dozen zodat het direct weg kan. Soms zet ik alles gewoon in de auto, dan is het alvast het huis uit.
Een tripje naar het containerpark kan trouwens ook leuk zijn, hier lees je er meer over

2. Doorgeven
Ik speur in mijn kennissenkring naar aanstaande ouders, of ouders van jonge kinderen. Die kunnen vaak wel één en ander gebruiken.
Wie een baby verwacht, geraakt soms in de stress door wat je allemaal wel niet nodig lijkt te hebben, en de bijhorende kosten (die stress is trouwens volledig onterecht, met wat basisgerief geraak je al een heel eind). Ook voor peuters en kleuters heb je best nog wel veel kosten, ze groeien immers snel uit hun kleren.
Zij zijn blij met spullen die thuis eigenlijk gewoon in de weg staan, iedereen tevreden dus. 


3. Verkopen
Ok, dit is iets wat toch wat extra inspanning vraagt. Ikzelf doe het dan ook enkel voor duurdere kledij of grotere stuks.
Je kan spullen online verkopen, op een rommelmarkt of een beurs van Kind & Gezin. Dat laatste heb ik zelf nog niet geprobeerd. Maar 2dehands.be en de betere Gentse rommelmarkt hebben voor mij nog weinig geheimen.
Hou er rekening mee dat de prijzen op rommelmarkten gewoonlijk wat lager liggen. Duurdere stuks verkoop ik dus liever online. Maar hier moet je dan wel voor goede foto's zorgen.
Verwacht ook dat mensen gaan afbieden, het is dus wel zo slim om je vraagprijs iets hoger te zetten dan wat je er eigenlijk voor wil.

4. Weggeven aan een goed doel
Al de rest geef ik met veel plezier aan Baby-Nest in Wondelgem. De vrijwilligers helpen er Gentse zwangere vrouwen en mama's die het niet breed hebben.
Maak een afspraak per telefoon, en je kan met je wagen tot aan de poort rijden om alles uit te laden, heel erg praktisch. Baby-Nest verwelkomt alles wat mama's nodig hebben: kleertjes, handdoeken, schoenen, speelgoed, maar ook bv pampers of babyvoeding die je niet meer nodig hebt.
Meer info over BabyNest kan je hier vinden.

Meer lezen van Hup, naar buiten
Het leven zoals het is: containerpark
Voor u getest: de uitleenbuggy's van Gent
Hup, in het speelgoedbad

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram
Reacties