Reisavonturen: hoe organiseer je een trip naar Tenerife in 5 stappen?

Na mijn vorige blogpost met tips voor Tenerife kreeg ik nogal wat vragen over hoe wij dat praktisch aanpakken: waar naartoe, hoe gaat dat dan juist, etc
Hier krijg je dus niet te lezen wat er allemaal voor leuks te beleven is met kindjes. Neen, in deze post gaat het over boekingen, logistiek, organisatie, gesleur met valiezen en meer van dat fraais.

1. Wanneer ga je best naar Tenerife?
Het klimaat is er het hele jaar door aangenaam. Ha ja, het is niet voor niets dat zoveel mensen in Tenerife gaan overwinteren.
Lucy en Nina zijn nog niet schoolplichtig, wij zijn tot nu toe altijd buiten de schoolvakanties kunnen gaan. Zo ergens tussen de krokus- en de paasvakantie is ons favoriete moment. In België is het dan nog winters koud, in Tenerife al lekker warm.
Houd er rekening mee dat het hoogseizoen begint met de paasvakantie, vanaf dan wordt alles drukker, gaan de prijzen omhoog en boek je best je overnachtingen goed op voorhand.

2. Boek een vlucht. 
Lang stilzitten is lastig voor een kindje. Ik vind het zelf eigenlijk ook niet leuk. Daardoor is vliegen eerder een noodzakelijk kwaad dan een plezier.
Zelfs in de beste omstandigheden is er toch altijd een beetje geween, geruzie en heen-en-weer geloop in het vliegtuig. Maar kinderen die niet genoeg geslapen hebben, of eigenlijk al in bed moeten, worden al snel kleine monstertjes. Daarom kiezen wij altijd voor een vlucht overdag.
Je kan goedkopere vluchten vinden op vreemde uren, maar dat wil ik Lucy en Nina (en ook mezelf) niet aandoen.Wij vlogen de laatste jaren met Ryanair vanuit Charleroi. Dat heeft als bijkomend voordeel dat je vertrekt vanuit een kleine luchthaven, en geen 5 km moet stappen voor je je gate bereikt.

3. Kies je regio
Voor wie houdt van pubs met full English breakfast, gevolgd door bier en schlagers in een Duitse Stube, winkelen in shopping malls, en een nachtje clubbing is er maar één optie: begeef je meteen naar de zone rond Los Cristianos en Playa de las Americas. Hier vind je prachtige stranden, en serieuze toeristische infrastructuur.
Wie hier niet van houdt begeeft zich naar alle andere plekken op het eiland. Mijn oma zegt: een gewaarschuwd man is er twee waard, en een gewaarschuwde vrouw drie.
Hou er echter rekening mee dat er een groot verschil is in klimaat
  • tussen het Noorden en het Zuiden. Het Zuiden is over het algemeen zonniger en met minder regen. 
  • tussen de kust en het binnenland. Van zodra je de kust verlaat, begin je de flanken van de Teide te beklimmen. Hoe hoger, hoe frisser. Wanneer je aan de kust in je short en t-shirt rondloopt, kan je enkele km in het binnenland al een trui en jas nodig hebben.
4. Reserveer de overnachtingen
Flesjes melk op vreemde uren, wakker worden en ontbijt willen om 6u 's morgens, hongertjes tussendoor,... Lucy en Nina zijn nog niet klaar om zich aan te passen aan een hotelschema. Daarom boeken wij een huisje of appartement, dan kunnen we het ritme van de kinderen beter aanhouden.
Tot nu toe heb ik altijd via Airbnb geboekt, en dat is prima gelukt. Ik laat vooraf weten dat wij met kleintjes reizen, en vraag wat extra handdoeken, lakens etc. Geen overbodige luxe, vroeg of laat wordt er spectaculair gemorst, valt er een handdoek in het bad of raakt er iemand helemaal ingesmeerd met chocolade-ijs - puur per ongeluk, uiteraard.

5. Reserveer een auto
Er is een jaar geweest dat wij Tenerife bezochten met het openbaar vervoer. Er zijn bussen. Het is te doen.
Let wel: wij hadden toen nog geen kinderen.
Voor ons eigen gemak, en om ons veel wachttijd en gesleur met valiezen te besparen, huren wij altijd vooraf een auto. Dat werkt al jaren prima: terwijl ik wacht op de bagage, gaat mijn partner snel de autopapieren fiksen. Nog voor Lucy en Nina kunnen zeggen "ik verveel mij" zijn we al onderweg naar de parking. Die ligt vlak voor de luchthaven, ongeveer 100m stappen en je bent er. Wij boeken altijd bij Autoreisen, die bieden gratis kinderzitjes aan. Je kiest trouwens de kinderzitjes zelf, er zijn verschillende modellen kussens en autostoelen beschikbaar aan het kantoortje op de parking.

Tot slot nog een aantal praktische tips:
  • Je hebt geen internationale reispas nodig voor Tenerife.
  • Opgelet: de tijdzone is anders. Als het bij ons 10u is, is het in Tenerife 9u.
  • Babyvoeding, luiers, vochtige doekjes, kindermelk,... hoef je niet of slechts in kleine hoeveelheden mee te nemen. De plaatselijke supermarkten hebben een heel groot assortiment. Mocht er toch iets ontbreken in de supermarkt in de buurt, ga dan eens kijken in een grote hypermarkt (bv HiperDino), die vind je vaak in de buurt van op- en afritten van de autostrade. 
  • Apothekers hebben een assortiment aan melkpoeder voor baby's, babyflessen, fopspenen etc. Haal je beste Spaans of gebarentaal maar boven, gewoonlijk krijg je er gratis een heleboel advies bij.
  • Hopelijk is het niet nodig, maar mocht er toch iets gebeuren: er zijn goede dokters, in de regio rond Los Cristianos zelfs Engels en Duits sprekende.Meer foto's van onze vakantie vind je op mijn Instagram

Meer lezen van Hup, naar buiten
Op reis: hoe hou je de achterbank rustig?
Joepie, op reis! maar eerst nog inpakken

Volg Hup, naar buiten! op Facebook

Deze post is, zoals alles op Hup, naar buiten! niet gesponsord. Wij betalen zelf onze rekeningen :-)

Reacties