Schattenjacht in de Plantentuin


Wij houden van de zon. Maar na een paar dagen puffen in de schaduw van onze tuin, waren we toe aan een beetje afwisseling. Daarom trokken we naar de Plantentuin van de UGent: vijvers met hier en daar een schildpad, een watervalletje, beschaduwde bospaadjes,... Het zou er misschien zelfs frisser zijn dan thuis!
Dat viel een beetje tegen: ook de Plantentuin ligt er nu wat dor bij. En in de tropische serre is het zo mogelijk nog heter dan tijdens de voorbije hittegolf. Maar we hadden een schat te zoeken, dus een beetje warmte kon ons niet tegen houden.

Ik moet eerlijk bekennen dat het voor mij de eerste keer was dat ik in de Plantentuin kwam. Zelfs de bloeiende "stinkplanten" Anne en Aaron heb ik gemist (je kan ze hier online bekijken). Ik was dus best wel nieuwsgierig.

Goed ingesmeerd met zonnecrème gingen we op ontdekking. De schattenjacht, die georganiseerd is door de Vrienden van de Plantentuin, begint in het ingangsgebouw van de serres. Vanaf daar konden Lucy en Nina de pijlen volgen. Hier en daar staat bij zo'n pijl een opdracht voor de kindjes. Er waren zaken bij die ze moesten zoeken, maar ze konden ook verschillende planten bestuderen door er aan te voelen: boomschors, speciale bladeren enz.
Tijdens de schattenjacht kom je letters tegen, en die vormen samen een kleur. Op het einde zoek je dan de pijlen in de juiste kleur, en die leiden naar een heuse schatkist, met een klein geschenkje voor elk kind.
Onderweg kom je in verschillende delen van de Plantentuin: de verschillende serres, maar ook de mediterrane tuin, de rotstuin en de tuin met geneeskrachtige planten. Het is allemaal niet zo ver van elkaar, maar voor de kleine beentjes was het toch een wandelingetje.

Volgens de website van Vlieg is deze schattenjacht voor kinderen vanaf 5 jaar. En inderdaad, Lucy (5 jaar) was het meest enthousiast. Maar ook Nina vond het plezant: de pijlen volgen, aan het water en de planten voelen,... is ook best leuk als je pas 2 bent.

We sloten de voormiddag af in bar MAST, de zomerbar naast het SMAK. Je kan er in de schaduw een koffietje drinken en rustig de krant of een boek uit de mini-bib lezen.
Of je kan limo drinken, chips eten en draakje rijden. Lucy en Nina kozen uiteraard voor optie 2. Op het terras van het SMAK café staan immers tijdelijk een houten hobbeldraak en een kasteel van 2 verdiepingen dat uit een kast lijkt te barsten.


En dan praktisch:
- De toegang tot de Plantentuin is gratis, en ook de zoektocht is helemaal gratis.
- De ingang van de tuin vind je op de hoek van de Ledeganckstraat en de Hofbouwlaan.
- Parkeren in de omliggende straten. Er is een bushalte aan de Ledeganckstraat. Er zijn ook fietsenstallingen.
- Het blad met de zoektocht van Vlieg kan je op de website van de Vrienden van de Plantentuin bekijken en uitprinten. Maar dit is eigenlijk niet nodig, want in het toegangsgebouw van de serres liggen uitgeprinte blaadjes, je hoeft in feite enkel een balpen mee te nemen. Je kan de zoektocht nog doen tot 31 augustus
- Het grootste deel van de tuin is toegankelijk met een buggy. Enkel de toegang tot de tropische kas en de rotstuin hebben trappen. Hier en daar zal je wel een opstapje moeten overbruggen, en er zijn ook smallere paadjes, maar het hoofdpad is zeker haalbaar met een buggy.
- Toiletten vind je in het toegangsgebouw van de serres.
- Alle praktische info om de Plantentuin te bezoeken, incl openingsuren, vind je op deze pagina.
- Meer schattenjachten in Gent kan je vinden op de website van Vlieg.
- Bar MAST vind je op het grasperk tussen het SMAK en het Citadelpark en is open van 1 augustus tot 16 september. Meer info vind je op deze pagina


Meer lezen van Hup, naar buiten?
Dit kan je ook doen in de buurt van de Plantentuin:
Het SMAK: 5 keer leuk voor kinderen
Het Museum voor Schone Kunsten (MSK)

Andere leuke wandelingen of zoektochten:
Zoektocht op de boerderij
Wandelen in Gent centrum


Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram

Reacties