De Gentbrugse Meersen

De Gentbrugse Meersen liggen - dat had je al gedacht - in Gentbrugge. Voor ons niet meteen bij de deur, maar toch eens de moeite om te gaan bezoeken.
Het is één van de 4 groenpolen van Gent. De hoofdingang ligt eigenlijk in een woonbuurt. En het gebied is daar ook op afgesteld: dicht bij de ingang vind je eerst sportterreinen. Nadien volgt een zone met verschillende speeltuinen en volkstuintjes. Dit werd trouwens recent nog heringericht, en het ziet er inderdaad allemaal nog heel nieuw uit.
Hoe verder je gaat, hoe meer 'natuurlijk' het gebied wordt, met moerassige stukken en vijvers. Je kan verder wandelen tot aan de Schelde. Daarbij kom je ook langs het Geboortebos van Gent.
Maar wat kan je er nu allemaal doen?

Spelen
Vlak bij de ingang vind je verschillende speeltuinen en -tuintjes. Lucy en Nina zijn vooral op de kleuterspeeltuin aan de slag gegaan. Daar staan heel veel verschillende toestellen, allemaal op kleutermaat. En tussenin liggen kleurrijke heuveltjes die uitnodigen om erop rond te rennen of te fietsen.
Een beetje verderop is een meer natuurlijke zone voor grotere kinderen, en een grote zandberg. Wie wat avontuurlijker kinderen heeft, kan terecht in het speelbos. Dat ligt naast het Geboortebos, wel een eindje stappen van de ingang.

Andermans groenten bekijken
De amateur-moestuinier in mij werd meteen wakker toen ik de volkstuintjes zag. Je kan rustig een stukje wandelen, en intussen de volkstuintjes bekijken. Toen wij er waren lagen die er in ieder geval piekfijn bij.

Wandelen en op ontdekking gaan
Het park wordt doorkruist door verharde wegen. Er is ook een niet-verhard blotevoetenpad. En bovendien kan je in de Gentbrugse Meersen de paden ook laten voor wat ze zijn en vrij rondlopen. Dat mag gewoon! Voor kinderen die wat avontuurlijk aangelegd zijn, of die geïnteresseerd zijn in planten en dieren, is dit natuurlijk super.
Er is trouwens ook een gratis app 'Voor elk wat wil(d)s' die je kan gebruiken om je doorheen het gebied te laten leiden (meer info over de app op deze pagina). Wij hebben 'm voorlopig nog niet zelf getest, maar bij een volgend bezoekje gaan we het zeker proberen.
En dan praktisch:
- De hoofdingang van de Gentbrugse Meersen ligt in de Braemkasteelstraat.
- Parkeren kan aan de sporthal in de Driebeekstraat.
- Het park is heel goed toegankelijk met de buggy, er liggen betonpaden. Het blotevoetenpad daarentegen is niet echt geschikt voor buggy's. Het blotevoetenpad kruist wel de verharde paden op verschillende plekken. Wie een buggy bij heeft, kan de kinderen toch op het blotevoetenpad laten want je komt hen af en toe terug tegen.
- Neem zeker ook de (loop)fiets mee. De betonpaden zijn prima voor beginnende fietsertjes. En in de kleuterspeeltuin liggen heuveltjes waar ze vanaf kunnen racen.
- Wie naar de speeltuin gaat neemt best een zonnehoedje en zonnecrème mee, daar is op sommige plekken niet al te veel schaduw.
- Meer informatie over de Gentbrugse Meersen vind je op deze pagina van stad Gent. Wie graag meer wil weten over natuur & natuurbeheer in de Gentbrugse Meersen kan op deze pagina van Natuurpunt terecht.
- En  plannetje van de toegangszone en het blotevoetenpad vind je hier

Reacties