Op reis: hoe hou je de achterbank rustig?

Iedere ouder zal het wel kennen. Dan heb je jezelf al een halve breuk getild om alle bagage in de auto te krijgen. Ben je er met veel moeite in geslaagd dat fietsje er toch nog bij te puzzelen. Heb je iedereen eindelijk in zijn autostoel geworsteld. Je rijdt weg, uiteraard ruim veel later dan het tijdstip waarop je werkelijk wou vertrekken. En net wanneer je denkt "ok, ietsjes later dan gepland, maar we zijn toch redelijk goed bezig", klinkt daar al het eerste "wanneer zijn we er", "is het nog ver" of (o ramp) geween op de achterbank.
Zucht. Nog 1000km te gaan.

Dan zijn er uiteraard verschillende mogelijkheden. Omkopen met snoep. Filmpjes kijken op de tablet. Nu, noem mij gerust ouderwets, maar ik heb het niet zo voor schermpjes. En die snoep, dat is ook weer niet zo'n heel goed idee, voor je 't weet krijgen ze een suikerkick. Kinderliedjes dan, die zijn toch leuk? Ja, voor eventjes. Maar niet voor de volledige rit naar het zuiden.
Dus wat te doen om de reis alsnog plezant te houden voor alle aanwezigen?

Awel, daar heb ik iets op bedacht. Ons geheime wapen is een zelfgemaakt opdrachtenboek.
Vergeet de boekjes uit de supermarkt of boekhandel. Die zijn er meestal op gericht je kind iets te leren: schrijven, rekenen, vormen herkennen,... en worden na een tijdje te veel van hetzelfde. Denk wel: creatieve en gepersonaliseerde opdrachten met voldoende afwisseling.
Aan het begin van de vakantie krijgen onze kinderen elk hun eigen boek - jawel, ook Nina van 1 jaar krijgt een boek. En ze vinden het tot nu toe super. Zo waren we vorige zomer nog maar aan de grens met Frankrijk, en Lucy was al niet meer te stoppen, ze zat al aan haar 5e opdracht. We vreesden eventjes dat het boek te kort zou zijn. Gelukkig kalmeerde ze nadien een beetje.

Hoe begin je eraan, en wat heb je nodig?
 • Koop ergens een schrijft met blanco pagina's. Belangrijk is dat het een harde kaft heeft, dat werkt makkelijker in de auto of het vliegtuig. Ideaal is een schrift met spiraalbinding, dat blijft gemakkelijk open liggen. Hema, Flying Tiger, etc hebben bijna altijd zo'n schriften in de rekken. 
 • Neem een zakje mee met potloden (vergeet de scherper niet) en wasco's. Stiften laat ik bij voorkeur thuis, om vlekken op de autozetels en de kinderen te vermijden. Maar als je kinderen toch liever met stiften werken, kies dan voor uitwasbare.
 • Verder zitten in onze kit: washi tape in verschillende kleuren, een selectie stickers, een paar stylo's, chenilledraad (= pijpenragers) en een paar stempeltjes.
 • Voor kinderen die wat extra motivatie kunnen gebruiken neem je een stempeltje met bv een smiley mee. Voor elke geslaagde opdracht kan je een stempel zetten.

Welke opdrachten?
Elk kind heeft natuurlijk zijn of haar eigen voorkeuren. Nina zit nu liefst te krabbelen met stylo's of kleeft graag mousse stickers. Lucy heeft graag zoekopdrachten, of doolhofjes. Het leukste zijn natuurlijk opdrachtjes die over de kinderen zelf gaan, of over hun eigen leefwereld. Zo is het altijd plezanter om de eigen lievelingskip te tekenen dan een willekeurige vogel.
Hier zijn een paar voorbeelden ter inspiratie:
 • voertuigstickertjes op een weg kleven. In een file, op een rond punt, in een ongeval...
 • de letters van hun eigen naam met washi tape overplakken en een zelfportret tekenen
 • woeste monsters tekenen rond vooraf gekleefde oogjes
 • kleine vormpjes invullen in een figuur: zuignappen op een octopus, schubben op een vis, vlekken op een dino,...
 • een chenilledraad met washi tape op een vorm kleven: slang, worm, rups,...
 • kleurprenten van de favoriete tv programma's of boeken kan je van het internet uitprinten en in het boek kleven
 • de cover van het boek versieren
Je hoeft er zeker geen uren voorbereiding in te steken. De simpelste opdrachtjes zijn dikwijls nog het leukste. Maar eerlijk gezegd: voor een rustige reis heb ik wel wat voorbereiding over.

Meer lezen van Hup, naar buiten
De grote quiz van de goede manieren
Voor u getest: de uitleenbuggy's van Gent
Spelen zonder spullen: 5 spelletjes voor tijdens t wachten

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram

Reacties