De tram is altijd een beetje reizen

Ook in de zomer heb je van die regenachtige dagen. Dan is het niet altijd makkelijk om je kinderen constructief bezig te houden.
Als iedereen is uitgeknutseld, de blokkentorens al 5 keer zijn omgevallen en de verveling onherroepelijk toeslaat trekken wij dan toch maar naar buiten en maken een tochtje met de tram naar het centrum van Gent.

Voor een volwassene lijkt dit misschien een beetje saai. Maar voor een kindje is dit een hele belevenis. Het begint al bij het wachten aan de halte. Dan is die tram er ineens, en mag je op een flitsende groene knop duwen om de deuren open te doen!
Een plekje zoeken, rondkijken, de haltes tellen, mensen bekijken,... er valt een heleboel te doen tijdens een tramrit. Als het niet te druk is verandert Lucy ook nog graag eens van plaats. Dat is op zich best wel spannend, want als de tram net remt of begint te rijden kan je wel eens omvallen. Ze moet dus snel en behendig op een zitje springen.
En dan hebben we het nog niet eens over het bellen om je halte aan te geven! Er gaat blijkbaar een bepaalde magie uit van de blauwe knopjes. En elke keer opnieuw moet ik uitleggen wat het verschil is tussen de rode en de blauwe knop.

Wie al eens het openbaar vervoer genomen heeft met een kindje erbij zal allicht kunnen beamen: er gaat bijna geen rit voorbij zonder dat er iemand je kind aanspreekt. Om één of andere reden zijn het bij ons vaak grootouders, die geduldig luisteren naar Lucy's gebabbel. Soms heeft ze zelfs het grote geluk om voor zo'n oma of opa op de blauwe knop te mogen duwen - niks dan blinkende oogjes!

Wij rijden gewoonlijk tot in het centrum, aan het Gravensteen of zo. Maar eigenlijk doen we daar niks, hoogstens een chocomelkje gaan drinken op café. En dan keren we terug naar huis, voor alweer een spannende tramrit.    
En dan praktisch:
- kinderen tot 6 jaar rijden gratis met de tram. Als volwassene moet je uiteraard wel betalen, maar dat kan tegenwoordig ook per SMS en er is een app. Meer info over de verschillende tarieven en mogelijkheden vind je hier.
- een overzicht van de tramlijnen in Gent met de verschillende haltes vind je hier. Er is ook een schematisch plannetje van de tramlijnen, dat vind je hier
- aan de meeste haltes in de stadsrand is parkeerplaats voor fietsen en auto's
- het is niet altijd even makkelijk om met een buggy op de tram te geraken, zeker op drukke momenten. Je kan ook altijd de buggy thuis laten en er eentje uitlenen bij het Buggypunt onder de stadshal. Wij testten de uitleenbuggy's al uit, onze ervaringen kan je lezen in deze post
- opgelet: de Gentse Feesten komen eraan, en dan zijn er wijzigingen in de tramroutes. Best eventjes de website van de Lijn checken


Meer lezen van Hup, naar buiten
- Nieuwerwets op schattenjacht: geocaching

- Bootje varen in Gent
Wandelen in Gent op kindermaat

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram

Reacties