Eerste hulp bij verjaardagsfeestjes (deel 1)

Jeuj jarig! Pakjes, een kroon, iedereen zingt van hiep hiep hoera. En je bent weer een jaartje ouder en dus zo veel groter - al bijna een écht groot kind!
Voor kleintjes is het super om je verjaardag te vieren met vriendjes. Voor de organizerende ouder  kan dat al eens een uitdaging zijn.

Een feestje buiten

In het beste geval laat je de kindjes los in de tuin. Je zet een strategisch gekozen selectie van speelgoed buiten en sleept op de juiste momenten drankjes, ijsjes of een taart aan. Een schat verstoppen of een parcourtje uitstippelen en klaar is kees.
Wie geen tuin heeft, of die niet kan gebruiken wegens net ingezaaid gras, stressgevoelige dieren of godweetwelke problemen, kan nog altijd naar het dichtstsbijzijnde park trekken. Kies er dan één met een speeltuin, dan hoef je ook geen speelgoed mee te nemen. Ter inspiratie: onze top 3 van Gentse speeltuinen vind je hier.

Een binnenfeestje

Maar o wee als je kind verjaart in putteke winter, of in een regenachtige lente of herfst. Dan verhuist het feestgedruis noodgedwongen naar binnen.
Er zijn dappere ouders die dit volledig zien zitten. Maar eerlijk is eerlijk: ikzelf sta daar toch wat huiverachtig tegenover. Want hoe houden we die kindjes in godsnaam de hele tijd constructief bezig? En o help die opkuis achteraf.
Soms is het ook gewoon geen optie om een feestje thuis te organiseren. Als je net midden in een grondige verbouwing zit, kan je met tieners nog wel een werffuif houden, maar kleuters laat je daar best niet in los. En als het laatste laagje verf net droog is, wil je misschien liever niet te veel kindjes met kleverige vingers in je interieur loslaten.

Wat de reden ook mag zijn: Hup, naar buiten! biedt eerste hulp bij verjaardagsfeestjes. Want feesten op verplaatsing kan natuurlijk ook heel erg leuk zijn.De klassiekers: binnenspeeltuinen

Lucy is pas binnen een aantal maanden jarig, maar is nu al zelf haar feestje in Pretland aan het plannen. Ik ben er nog niet helemaal uit of we haar organisatorisch talent moeten afremmen of net aanmoedigen. In ieder geval, de vriendjes zijn al uitgenodigd. Kinderen vinden zo'n binnenspeeltuin dus blijkbaar super. Ikzelf vind het er vaak nogal druk en lawaaierig, maar daar lijken zij geen last van te hebben.

Voor de ouders is het best wel makkelijk: alle Gentse binnenspeeltuinen hebben vaste formules voor verjaardagsfeestjes. Daarvoor krijg je per kind toegang, drankjes en een hapje, vaak een pannenkoek of ijsje. De prijzen en wat de kindjes dan precies krijgen variëren per binnenspeeltuin, maar reken toch op zo'n 10€ per kind.

In Gent kan je terecht in de volgende binnenspeeltuinen:

Pretland - Hurstweg 8 achter de Wiedauwkaai - www.pretland.be
Play Beach - Driebeekstraat 21 in Gentbrugge - www.playbeach.eu
Kids & Play: er zijn twee vestigingen, één aan de Sterre (Kortrijksesteenweg 908) en één in het Dok Noord winkelcentrum - www.kids-play.be

Goed om weten:
- een verjaardagsfeestje moet je steeds vooraf reserveren, maar je hoeft niet noodzakelijk langs te gaan, het kan ook telefonisch of gewoon online.
- de binnenspeeltuinen bieden vaak ook uitnodigingskaartjes aan.
- meer informatie over wat er precies in het pakket 'verjaardagsfeestje' zit kan je vinden op de websites van de binnenspeeltuinen. De prijzen beginnen aan 9€ met extra opties tot 12.5€. Sommigen bieden ook andere formules aan zoals een kinderaperitief. De links naar de pagina's van de binnenspeeltuinen vind je in het lijstje hier boven. Opgelet: de formules gelden soms voor een minimum aantal kindjes.

Jefke het lieveheersbeestje

Wie die binnenspeeltuinen toch niet zo ziet zitten, heeft toch nog een heleboel mogelijkheden. Zo kan je in sommige Gentse musea terecht voor je feestje (meer daarover in een volgende blogpost). 
En ook Natuurpunt organiseert verjaardagsfeestjes voor 5- en 6-jarigen in de Bourgoyen. Twee begeleiders gaan met de kinderen op zoek naar Jefke het lieveheersbeestje en doen activiteiten rond jarig zijn. Het feestje duurt 2 uur, en de kindjes krijgen pannenkoeken en een drankje.


Goed om weten:
- Dit is een georganiseerde activiteit, er zijn twee begeleiders die zorg dragen voor de kindjes. Als ouder hoef je dus niks te organiseren. Men vraagt om met maximum 2 ouders aanwezig te zijn.
- De activiteit wordt georganiseerd voor groepen van 10 tot 15 kindjes. Voor kleinere groepen kan je best contact opnemen met Natuurpunt.
- Natuurpunt voorziet uitnodigingen.
- Kost is 12€ per kind, leden van natuurpunt betalen 10€ per kind.
- Meer informatie vind je op deze pagina

Bij de zoektocht naar verjaardagsfeestjes in Gent bleek dat er echt heel veel keuze is. Te veel voor één blogpost. Wordt dus vervolgd...

Wij hebben al deze feestjes (helaas!) niet zelf uitgetest. Jij wel? Laat het weten via de opmerkingen.

Meer lezen van Hup, naar buiten?
Nog meer tips voor verjaardagsfeestjes
Te veel spullen door alle kadootjes? Lees hier hoe je de spullen onder controle houdt

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram

Reacties