Reisavonturen: 6 x Tenerife voor luie ouders en tevreden kindjes

Wij gaan al een aantal jaar met de kindjes naar Tenerife, altijd in maart of april. Wanneer het hier nog donker en koud is, gaan we daar van het zonnetje genieten.

Waarom Tenerife?
OK, koffers pakken vind ik vreselijk (daar schreef ik al eens over, lees hier meer). Uitpakken trouwens ook. En het vliegtuig met 2 kleine prutsjes is ook niet van de poes. Maar mits wat voorbereiding (lees hier hoe wij dat aanpakken) en een 'go with the flow' ingesteldheid komt dat wel goed. Eenmaal ter plaatse, is alles prima: de zon schijnt, de stranden lokken, en er is super veel te doen voor de kindjes.
Bij dat laatste hoort nog een woordje uitleg. Er er inderdaad enorm veel te beleven, vooral in het Zuiden van Tenerife: van waterparadijzen over themaparken tot kamelenboerderijen. Al van bij je aankomst word je door reclame overspoeld. Maar wij gaan vooral om rustig in het zonnetje te zitten, dus laten al dat fraais aan ons voorbij gaan.
Dit zijn onze tips voor een rustige vakantie in de zon, waar je ook als ouder ontspannen van terugkeert:

1. Naar het strand. 
De mooiste zandstranden liggen in het zuiden. Dat is meteen ook de plaats van het massatoerisme, dat wij zo veel mogelijk proberen te vermijden. Perfect mogelijk, want op verschillende andere plekken kan ook prima in het zand gespeeld worden.
Zoek een geschikte strandbar, of een strand met aanpalend café, bijvoorbeeld aan de promenade in El Medano. Laat de kinders los met emmer en schepje, leun achterover in het zonnetje en bestel een drankje.

2. In het zwembad
Ik weet niet of alle kinderen zo zijn, maar bij Nina en Lucy geldt: als er een zwembad is, moet er gezwommen worden. Ook als het eigenlijk nog een beetje frisjes is.
Veel appartementsgebouwen of huizencomplexen hebben een gemeenschappelijk zwembad. In het voorjaar vinden de plaatselijke bewoners het nog te koud voor een duik. Daardoor heb je het zwembad vaak gewoon voor jezelf.
Haal de badpakjes uit, doe de zwembanden aan, blaas de nodige dieren op, en laat je kinderen ontdekken hoe warm (of fris) het water werkelijk is. 

3. Naar de top van de Teide
Desolate landschappen, fantastische rotsformaties, en alle mogelijke soorten stenen. En tripje naar de vulkaan is zeker de moeite.
Rijd bij voorkeur in de ochtend naar boven, 's namiddags kan het er behoorlijk druk worden. Maar zelfs dan valt het best wel mee: de meeste mensen stoppen op dezelfde plekken, nemen een paar foto's en rijden dan verder. Wandel 500m tussen de lavavelden, en de kans is groot dat je alleen bent.
In het voorjaar kan er nog sneeuw liggen. Neem een plastiek zak mee zodat de kindjes (of de mama - ahum) kunnen glijden. Laat je kinderen zoeken naar verschillende soorten stenen: zwarte lava, gekleurde lava, puimsteen etc. Voor je het weet, willen ze vulkanoloog worden!
Helemaal boven kan je met een kabelbaan naar de top. Dat hebben wij nog nooit gedaan, de lucht zou er nogal ijl zijn. En vaak moet je in de file naar het kabelbaanstation. Maar het uitzicht zou er prachtig zijn.

4. Vissen kijken 
Je kan met bootjes op de zee dolfijnen kijken, of grienden. Met wat geluk zie je zelfs een zeeschildpad. Maar er bestaat ook een eenvoudig alternatief: ga eens tot aan de haven van bv Los Galletas of Los Gigantes. Je ziet er van aan de kant verschillende vissen en zee-egels. En op de rotsen, net boven het water, zitten er krabben.
En, o wat een toeval, in die haventjes, daar staan ook terrasjes! Terwijl je geniet van je drankje, kunnen de kindjes het komen en gaan van de boten volgen. 

5. Naar de speeltuin
In elk stadje is een speeltuin, vaak zelfs meerdere. Opgelet: er staan vaak ook sporttoestellen, een soort speeltuin voor volwassenen, te herkennen aan puffende oudere heren die daar hun dagelijkse oefeningen komen doen.
Maar terug naar de speeltuinen: die zijn overdag zo goed als verlaten, pas vanaf 17u wordt het er druk.
Die ouders van Tenerife hebben dat goed bekeken. Wanneer de school uit is, begeven ze zich richting speeltuin met de kindjes, alwaar ze op het dichtstbijzijnde terras een koffie of aperitiefje drinken met bevriende ouders. Vaak is er dus minimum 1 terras vlakbij. Een mooi voorbeeld is de Plaza Charco in Puerto de la Cruz.

6. Tapas
Uit eten lijkt op het eerste zicht een beetje moeilijk. In Tenerife houdt met het ritme van Spanje aan, wat wil zeggen dat het avondeten pas rond 20u op gang komt. Wie, zoals wij, rond 18u wil gaan eten met de kindjes, valt dus eigenlijk net tussen de late lunch en het vroege avondeten. Maar daar wordt geen probleem van gemaakt. Integendeel, Lucy en Nina worden altijd extra in de watten gelegd, misschien wel omdat het op dat moment nog rustig is.
Begeef u richting een plaatselijke tapasbar, en bestel een selectie gerechten. Waar je ook gaat eten, er komt altijd eerst brood met rode en groene mojo (soort saus) op tafel. Onze kinderen vinden het super om brood in de mojo te doppen, en dan van verschillende bordjes te mogen proeven. Ja, er wordt al eens geknoeid, maar dat ook dat is ok.


Meer lezen van Hup, naar buiten
Op reis: hoe hou je de achterbank rustig?
Joepie, op reis! maar eerst nog inpakken
Reisavonturen: hoe organiseer je een trip naar Tenerife in 5 stappen

Volg Hup, naar buiten! op Facebook of op Instagram

Reacties